Politik Søren Hviid Pedersen Studiemiljø undervisning

Må undervisere have politiske holdninger?

Debatindlæg: Debatten om lektor Søren Hviid Pedersens undervisning stiller et dybt interessant spørgsmål:
Må undervisere udtale sig politisk?

Studerende har stor respekt for deres undervisere. De forventer ordentlig og objektiv undervisning i det faglige stof på studiet. Men kan denne store tiltro misbruges og påvirke den studerende i en negativ retning? Kan man være underviser på et universitet og samtidig være meget aktiv politisk debattør – og kan de studerende skelne de to roller ad?

Det spørgsmål er kernen i den kritik, der er blevet rejst mod lektor Søren Hviid Pedersen, hvor min medstuderende Saeid Imani Lasaki har skrevet et læserbrev i Fyens Stiftstidende.

Saeid Imani Lasaki mener ikke at man som studerende kan skelne mellem lektor Søren Hviid Pedersens saglige undervisning og personlige politiske holdninger:
Søren Hviid Pedersen “kan ikke fortælle om Aristoteles’ tanker i undervisningslokalet for derefter komme hjem og opfordre til etnisk udrensning via sin Facebook. For de samme studerende, som finder underviserens saglighed interessant, kan fristes til at glorificere privatpersonens groteske og hadske holdninger”
Saeid Imani Lasaki roser Søren Hviid Pedersen for at være en fantastisk underviser, der har stor popularitet på Syddansk Universitet. Men med det følger også et stort ansvar, da “de studerende, om han vil det eller ej, lytter til ham både inden for og uden for undervisningslokalet“. Derfor bør Søren Hviid Pedersen undskylde og erkende han har fejlet.
Der er to ting i indlægget jeg er helt uenig i. Først og fremmest så er jeg overbevidst om at lektor Søren Hviid Pedersen står ved sin kommentar, at Israel bør rydde Gaza-striben for Hamas – og han har beklaget at man kan fejlfortolke hans kommentar til at handle om etnisk udrensning.
Søren Hviid Pedersen skal ikke undskylde for hans holdninger. Som universitetslektor, så forventer jeg at man står ved sine holdninger og kan argumenterer for dem.
For det andet, så mener jeg godt, at vi studerende kan skelne mellem objektiv undervisning og subjektive politiske holdninger. Det bør endda være et optagelseskriterium for at man overhovedet må gå på Statskundskab. 
Politik er bare et utroligt vigtigt element i alt vi laver på Statskundskab, derfor mener jeg også det er vigtigt at vi har undervisere med stærke politiske holdninger. Som aktiv socialdemokrat, så ser jeg det endda som et stort plus, at have en nationalkonservativ underviser, da hans holdninger og argumentation er for mange ekstreme og ihvertfald ikke politiske korrekte, som når han vil fratage arbejdsløse deres stemmeret.
Det er igennem provokation og debat man fremmer vores politiske tænkning på Statskundskab, da det er den eneste måde at sætte spørgsmåltegn ved det bestående. 
At Søren Hviid Pedersen er åben om sine politiske holdninger er med til at styrke vores egen politiske overbevisning blandt de studerende. Det er utrolig vigtigt at kende sine egne antagelser for at kunne arbejde dygtigt som statskundskaber, især hvis man skal lave ordentlige objektive studier. 
Jeg vil være mere bange for undervisere, der ikke vil bekende deres politiske kulør, end undervisere som Søren Hviid Pedersen. For når man ikke kender en underviser politiske holdning – hvordan kan man så vide om han er objektiv i hans undervisning?
Læserbrev 2. juli

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)