Faglighed studienævn undervisning

Afskaf forvaltningsfag – eller ryst posen


Af Line Marie Larsen

Mantratet “De studerende skal hurtigere igennem” bliver råbt i en megafon i den nye fremdriftsreform. Kravet om at man skal tilmelde sig mindst 30 ECTS point, giver nye udfordringer ifht., hvordan vi skal indrette og administrer vores studier på universiteterne. 


Som bachelor studerende i statskundskab er det sjældent et problem at nå de 30 ECTS, fordi undervisningsforløbet er fast tilrettelagt efter det.

Men på kandidaten, hvor man som studerende specialisere sig, kan de 30 ECTS point godt vise sig at være svære at score. 

For har vi nok fag indenfor de forskellig områder til at man kan få en målrettet kandidat? Eller skal de enkelte universiteter til at specialisere sig?

Jeg har talt med en frustreret kandidatstuderende, der blot manglede få ECTS point, men som havde været igennem alle de relevante fag og som derfor var tvunget til at tænke i alternativer, for ikke at skulle have Vidergående Offentlig Organisationteori for anden gang på kandidaten. 

Det her er langtfra et problem for alle kandidatstuderende. Men kombinationen af fremdriftsreformen og et fag-udbudmønster der kører i årlig loop, kan jeg være bekymret for, om det kan vokse sig til et større problem. 

Hvilke løsninger findes der, hvis dette viser sig at blive et problem?

Skrækscenariet må være at landets universiteter “specialisere sig” indenfor bestemte fagområder af statskundskab. Hvis man efter bacheloren gerne vil specialisere sig i forvaltning kan man reje til Århus, mens de IP interesserede bliver i byen. 

Det ville skabe en større udveksling af studerende end den der sker i dag, hvor du af nød river de studerende ud af et studiemiljø de måske trives virkelig godt i. 

Jeg håber ikke at det bliver det billede vi ser fremover. 

Den alternative løsning vil være at man sikre at der nye fag med en ny profil. At fagene gentages år efter år er i og for sig fint. Der skal bare være nok fag, til at den studerende har et reelt varieret valg af retning.

Når jeg ser listen over fremtidige kandidatfag, ser det ikke slemt ud. Alligevel skal der lyde to opfordringer herfra: 

Studerende, anmod om oprettelse af alle de fag i føler der mangler.

Studienævn, ryst posen – bare engang i mellem.

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune

Nyeste indlæg af Mark Venborg Eriksen (se alle)

Mark Venborg Eriksen
Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune