Arbejdsmarked DJØF

Hvad helvede laver DJØF på medievidenskab?

Af Peter Lykkegaard Hansen
DJØF er min fagforening, fordi den organiserer ansatte indenfor de samfundsvidenskabelige uddannelser, men hvad helvede laver DJØF så på medievidenskab?

Det er vigtigt, at være medlem af en fagforening, da det er igennem den, at der bliver forhandlet kollektive ansættelsesaftaler(overenskomster) med arbejdsgiverne.

Alternativerne er forfængelige med enten et fuldkommen anarkisk arbejdsmarked, hvor der ingen regler var og hvor den stærkeste overlever, mens alle andre bliver udnyttet og snydt. Eller så var arbejdsmarked totalt statsligt reguleret, hvor one size fits all, hvor løn, arbejdstid osv.. var ens for alle – ligemeget forskellige brancher og ansattes uddannelser.

Nej! Det er vigtigt med branchespecifikke demokrattiske fagforeninger, der er har kendskab til deres medlemmers arbejdsliv, udfordringer og ønsker.

DJØF, Danmarks Jurist- og Økonomforbund, er min fagforening, fordi den organiserer os på de  samfundsvidenskabelige uddannelser, altså studier som arbejder med organisation og ledelse. Vi er organisationsprofessionelle, som professor Katrin Hjort har døbt os.

Hvis DJØF skal varetage sin opgave, som min fagforening, så forventer jeg at de har kendskab til den branche, hvor jeg kan få job, og de skal have indsigt i hvilke udfordringer jeg kan møde og støtte mig i at få dem løst. For målet med en hver fagforening bør være at sikre ordentlige løn- og arbejdsforhold, og hjælpe ens medlemmer, hvis man bliver snydt.

Hvad helvede laver DJØF så på medievidenskab? Der hænger plakater på universitetet med budskabet om at studerende på medievidenskab kan blive medlem af DJØF. Men hvad ved DJØF om arbejdsmarked for personer med en uddannelse i medievidenskab?  Og det er jo ikke bare medievidenskab, men også IVK, der er et andet humanistisk studie.

Enten tager DJØF ikke sit ansvar som fagforening seriøst ved at dække faggrupper man ikke har kendskab til og dermed stikker studerende på medievidenskab og IVK blå i øjne ved at lade som om DJØF kan varetage deres interesser.

Eller også så er DJØF ved at udvande sig selv som fagforening. Uden kendskab til sine egne medlemmers hverdag og faglighed.

Det virker for mig dybt useriøst, at DJØF er begyndt at rekrutterer medlemmer på studier, der intet har at gøre med organisationsprofessionelle. Det ødelægger hele fundamentet for en god fagforening, fordi man mister sin egen berettigelse, når man ikke kender sine medlemmers behov og faglighed i dybten.

Læs: Svar fra DJØF: Fleksibelt arbejdsmarked kræver fleksibel fagforening

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)