Praktik

Vi vil gerne praktik, men det skal være internationalt

Vi vil gerne i praktik, men det skal være internationalt i EU eller på ambassader. Det forklare måske hvorfor interesseorganisationer har svært ved at finde praktikanter blandt statskundskabere.

Organisationer og virksomheder har svært ved at finde praktikanter fra Statskundskab, men i en rundspørge, som Skaberstaten har foretaget, så er det ellers ikke interessen, der mangler hos de studerende.

Hele 85,5 procent af de adspurgte studerende har enten været eller vil gerne i praktik. Men kigger vi på kandidatuddannelsen, så er det kun hver 3. studerende, der har været i praktik, selvom 5 ud af 4 gerne vil.

Læs mere: Praktik: Studerende snorksover

Praktik giver erfaring med virkeligheden
Kigger vi nærmere på de praktikforløb, som studernede har haft, så er det helt klart den praktiske erfaring i en virksomhed eller organisation, som de studerende sætter mest pris på, samt at få ansvar og lærer en rigtig arbejdsplads at kende. Dog oplevede flere også at man til tider havde meget lidt at lave.

At praktikforløb er en god investering mener kandidatstuderende Line Marie Larsen også, det skrev hun et blogindlæg om tidligere på året:

“Udover at man via praktikken får kombineret teori med praksis, så får man skabt et netværk, der i sidste ende kan sikre, at man får et job efter endt studie. Praktik er derfor en investering i ens kommende arbejdsliv.” 

Nogle studerende oplevede at det var svært at finde ud af hvordan man får praktikforløb og hvilke krav der skal opfyldelse. Noget pudsig i forhold til at organisationer har svært ved at finde praktikanter er at også studerende har oplevet at det var svært at finde praktiksteder.

Læs mere: Praktik skal være obligatorisk 

Helst politik eller internationalt
Studerende vil helst være i praktik indenfor politik eller det internationale. Således at 54 % vælger enten Christiansborg, parti, EU-kontor eller ambassade. 36 % vælger enten det nationale i ministerier eller kommunalt i kommuner. De sidste 9 % vælger interesseorganisationer (NGO’ere), hvilket måske forklare hvorfor det især er disse, som har svært ved at tiltrække statskundskabere.

40 % vil i international praktik
Studernede vil rigtig gerne i praktik, men der er stor forskel på hvilket område. Vi har spurgt de studerende, der ikke har været i praktik, men som gerne vil, hvor henne de helst vil være.

Det viser klart at et internationalt praktikophold, f.eks. indenfor EU eller en ambassade er meget ønsket. Men også nationalt; i ministerier. eller politik, f.eks. på Christiansborg, er i toppen. I bunden finder vi praktik indenfor medier eller privat virksomhed.

Igen kan man se at interesseorganisationer ikke er særligt hørt rangeret på studerendes ønskeseddel for praktikforløb.

Usikkerhed om fremdriftsreform
De kommende regler om 30 ects-point pr. semester får dog flere studerende til at tøve, da man på Statskundskab ved SDU kun kan få 20 ects-point for et praktikophold, dermed skal den studerende enten tage et fag ved siden af praktikken, hvilket kan være svært, hvis ens praktik er i udlandet. Eller tage et sommerfag.

Der er generel usikkerhed om, hvordan man praktisk kommer i praktik og hvordan man får det til at passe til det øvrige studieforløb.

Bange for at gå glip af nyheder fra Skaberstaten? Få dem direkte på mail engang om måned: Tilmeld dig nu!

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)