Forskning

Folketingskandidaters interne uenighed i et parti

I næste uge kommer årets første udgave af tidsskriftet for Statskundskab, Politica, og som opvarmning, så bringer vi en forskningartikel af Christian Elmelund-Præstekær & Gijs Schumacher i Politica, september 2014.
Politica kan læses gratis for alle studerende på Statskundskab, når vi logger på med vores studiemail.
En for alle og alle for én? Mønstre i og effekter af partiintern uenighed blandt folketingskandidaterne ved 2011-valget. 

Danske partier opfattes sig i høj grad som enhedsaktører på den parlamentariske arena, og de har traditionelt været vigtige aktører og pejlemærker på den vælgermæssige arena.

For den enkelte kandidats bestræbelser på at opnå valg gør den sideordnede opstillingsform imidlertid den partiinterne kamp mellem kandidaterne mindst lige så vigtig som kampen mod andre partier. 
Vi udleder på den baggrund en forventning om, at de enkelte partiers folketingskandidater ikke nødvendigvis er politisk enige, og at der kan være en vælgermæssig fordel i at dyrke en unik profil. 
På baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige folketingskandidater finder vi opbakning til begge hypoteser, om end nogle partier har mere intern enighed end andre, og nogle typer partiintern uenighed giver større stemmemæssige gevinster end andre. 
Klik på linket “SFX” og vælg så “EBSCOhost Political Science Complete”, hvor du skal logge på med din studiemail. Her finder ud artiklen i fuld længde.
The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)