Nyt

Søren Hviid skal være præst

Søren HviidLektor Søren Hviid Pedersen stopper som lektor ved Institut for Statskundskab SDU og skal fra næste semester tage kurser med det formål at blive præst.

“Jeg har besluttet, at det skal være nu. Så fik jeg en god aftrædelsesordning. Det betyder, at jeg skal være præst, ja. Onde tunger vil nok sige, at jeg fortsætter med at prædike bare i en anden kontekst.”

Ordningen, som Søren Hviid starter på, hedder et §2-forløb og er foranstaltet af biskoppen. Her er det muligt med et kortere forløb end den traditionelle at blive præst, hvis biskoppen finder vedkommende egnet. Det er altså op til biskoppen at vurdere, om hun vil give lov. Søren Hviid har i den sammenhæng skrevet nogle opgaver for hende for at dokumentere sit teologiske stadie. Han skal følge fire fag.

“Jeg skal ind og være studerende. Der er sådan lidt en poetisk retfærdighed, jeg kan hører at der gnides hænder nu,” siger Søren Hviid muntert og fortsætter,
“Hvis jeg er heldig, kan jeg tage alle fire fag på et semester ellers bliver det to. Efterfølgende skal man i noget, der hedder pastorart seminar, som er et fuldtidsstudie fra 8 til 4 – det er en form for praktikuddannelse.”

Tidligere teologistuderende
“Sandheden er, at jeg faktisk startede som teologistuderende for mange år siden, så det har aldrig ligget mig fjernt. Min Ph.d.-afhandling handlede også om kristen naturret, så jeg har altid været interesseret i sådan en karismatisk politisk filosofi som en form for politisk teologi. Så jeg har sådan set aldrig sluppet interessen for teologien, selvom den selvfølgelig har været marginal i forhold til mit arbejde som lektor på statskundskab. Så det er noget, jeg glæder mig til.”

Men bare fordi Søren Hviid skifter arbejde, betyder det ikke, at han ikke vil dukke op i debatterne:

“Jeg vil blive ved indtil andet er besluttet. Hvis der er et menighedsråd vil brokke sig over det så lader jeg da være med det. Det kan jeg ikke forstille mig.”

“Jeg har ikke tænkt mig at tie stille i hvert fald.”

De teologiske fløje
Søren Hviid lægger sig efter eget udsagn på den teologiske venstrefløj:

“Jeg ligger rent faktisk på den teologiske venstrefløj. Jeg er i hvert fald ikke indre missionsk – som kendetegner den teologiske højrefløj. Noget så paradoksalt som tidehverv og Søren Krarup er faktisk på den teologiske venstrefløj – eller har gjort traditionelt set. For eksempel accepterer jeg vielser af homoseksuelle, det kan jeg ikke se noget mærkelig i. Hverken teologisk eller menneskeligt.”

Den teologiske højrefløj tager ifølge Søren Hviid bibelen lidt for bogstaveligt:

“Jeg tror for eksempel også, det er de færreste præster, der tror at jorden blev skabt på syv dage. Jeg tror også at de fleste accepterer evolutionslæren. Det gør jeg i hvert fald. Jeg ser heller ingen nogen modsætning mellem det og kristendommen på nogen måde.”

Kedsomheden
“Jeg har været glad for de år, jeg har været her, men jeg har ikke noget nostalgi over det, forstå på den måde at jeg ikke er bedrøvet over det. For mig er det været et tilvalg,” fortæller Søren Hviid om sin opsigelse.

Opbruddet med instituttet er for Søren Hviid ikke sørgmodig. Selvom han har gjort sig mange kammeratskaber var det ikke en svær beslutning.

“Det er bare mig selv der har bevæget mig videre. Jeg synes, det er blevet en rutine, ligesom alt andet i livet bliver en rutine. Og da jeg har den rem af huden, så kan jeg lige så godt forsøge at gøre ved det. Selvfølgelig kommer jeg da til at savne at undervise og kollegaerne, for jeg har ikke noget at udsætte på instituttet. Det er ikke et fravalg.”

“Det er bureaukrati det her: der er ikke nogen der er uundværlige. End ikke mig,” afslutter Søren Hviid muntert.

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune

Nyeste indlæg af Mark Venborg Eriksen (se alle)

Mark Venborg Eriksen
Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune