Nyt

Rynning: Ta’ forbehold i ny krigsudredning

Foto: James McCauley
Foto: James McCauley

Man kan som forsker godt indgå på de vilkår, regeringen sætter for en historisk udredning af krigene i Irak, Kosovo og Afghanistan, som et hold af danske forskere bliver sat til at lave. Hvis bare vilkårene står i vurderingen. Sådan lyder meldingen fra Sten Rynning, der er forsker i international politik på Syddansk Universitet.

Et flertal i Folketinget besluttede i foråret at få et forskerteam til at lave en historisk udredning af krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan de seneste årtier. Forskellen på den nu nedlagte Irak-kommission og en bestilt forskeropgave er, at kommissionen havde et retsligt sigte, mens der nu ikke skal rodes med juridiske overvejelser ved de nævnte krige.

Beslutningen er den seneste tid blevet kritiseret for at være politisk bestilt forskning, som kan mangle forskningsintegritet og i det hele taget være dårlig forskningspraksis.

“Det udfordrer universiteternes integritet som uafhængige forskningsinstitutioner, at politikerne udpeger de historikere, der skal skrive om dem selv og bagefter kan bestemme, hvad det er for et materiale, de må se og bruge. Ved at styre kildematerialet, kan man også styre resultatet af forskningen. Jeg kan slet ikke forstå det”, sagde historieprofessor Kurt Jacobsen fra CBS – Handelshøjskolen til Politiken d. 10. september.

Sten Rynning er enig i kritikken, men mener dog godt, man kan forsvare at lave udredningen:

“Man kan godt som forsker indgå på de vilkår, men man skal være bevidst om det, kommunikere det og være meget eksplicit om, hvor langt man kan komme med sin vurdering”, siger han.

Politisk betændt kommission
Den forhenværende regering med socialdemokraterne i spidsen nedsatte i starten af sin periode den bredt omtalte Irak- og Afghanistankommission. Et hold af jurister fik til opgave at undersøge Danmarks deltagelse i Irakkrigen og krigen i Afghanistan. Men da Venstre overtog regeringsmagten i sommeren 2015, blev kommisionen nedlagt og en historisk udredning blev sat i stedet.

“Det er godt, vi får et forskerhold ind, som kan lave en reel undersøgelse af, hvordan de vurderer, at tingene hænger sammen. Den tidligere kommission var streg juridisk og gik ud på at forfølge et straffeansvar. Den skulle selvfølgelig først udrede for at kunne placere et straffeansvar.  Men det var et eller andet sted politisk betændt. Det var lidt den tidligere regerings opgør med Fogh-regeringen. De ville selvfølgelig ikke kunne påvirke juristernes arbejde, men det kontekstualiserer arbejdet”, fortæller Sten Rynning og fortsætter:

“Det er godt at vi er sluppet for det, og at vi får et forskerhold, som kan sætte fokus på det, de mener, er det vigtige. Men ulempen er, at de ikke er garanteret adgang til det hele. Det er klart, det skal være en reel bekymring. Måden at håndtere det på, når man er forsker, er at give udtryk for det; at vurderingen er baseret på de og de kilder, og at man forholder sig til, at der kan været noget, man ikke har fået udleveret. Man skal være meget eksplicit om, hvor langt ens vurdering rækker i forhold til kilderne. Men som sådan synes jeg det er udmærket”.

Andre landes hemmeligheder
Det er en samling af danske universitetsrektorer fra Rektorkollegiet, der skal indstille forskere til udredningen. Også SDU’s rektor, Henrik Dam, sidder i kollegiet:

På et spørgsmål om han synes det var god videnskabelig praksis, at myndighederne bestemmer, hvilket materiale der bliver udleveret, svarer rektoren:

Og netop rigets interesser, er i følge Sten Rynning problemets kerne:

“Hvis man offentliggør andre landes hemmeligheder, jamen, så er det slut med samarbejdet. Det er også det, der er problemet her. Systemet er meget påpasselig med at offentliggøre noget, som kan give indtryk af, hvilke holdninger andre lande har, og hvilke informationer andre lande har givet Danmark i alt hemmelighed. Det ér bare sensitivt. Og dermed undskylder jeg det ikke, men jeg er også realist nok til at erkende, at man aldrig får fuld adgang til den slags”

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune

Nyeste indlæg af Mark Venborg Eriksen (se alle)

Mark Venborg Eriksen
Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune