Nyt

Rusland – kristent forbillede eller korrupt fjende? Sådan gik IntRpol Konferencen 2017

Som skrevet i en tidligere artikel fra Skaberstaten afholdte foreningen IntRpol sidste tirsdag deres årlige konference. Konferencen tiltrak med deres emne om Rusland som ven eller fjende nogle interessante mennesker. Vi i Skaberstaten hev blandt andet fat i Uffe Ellemann Jensen for at høre om hans oplevelse af konferencen. Hvordan konferencen forløb, og hvad Uffe Ellemann Jensen fortalte Skaberstaten, kan du læse her i artiklen.

Det kan godt være, at Odense har et dårligt fodboldhold, men de har den bedste forening på Statskundskab”, fortalte journalist og moderator til konferencen Adam Holm til nogle meget stolte foreningsmedlemmer fra IntRpol.

Og stolte var IntRpol slænget efter en vellykket konference med en livlig, til tider næsten hårdt betonet, debat – især imellem Uffe Ellemann Jensen og den prorussiske og kristne debattør Iben Thranholm. Iben Thranholm lagde i sine udtalelser vægt på, at vi ikke skulle se Rusland som en fjende, men tværtimod som et kristent forbillede for et Europa, der er ved at miste sine kristne værdier – hun talte næsten om en kommende dommedag for Europa.

Debatten udvikler sig

Nede på sidelinjen sad Uffe Ellemann Jensen og generalmajoren Karsten Jakob Møller fra DIIS og halvfnisede ved Iben Thranholms indlæg, men det blev til mere end bare fnisen, da debatten mellem de tre herrer (Uffe Ellemann Jensen, Karsten Jakob Møller & Holger K. Nielsen) og Iben Thranholm førte an og moderator Adam Holm måtte være kontant for at styre debatten.

Et spørgsmål til Iben Thranholm 

Iben Thranholm delte til konferencen nogle holdninger, som vi ikke ser så tit i det danske mediebillede. Dette gav et andet perspektiv og et modspil til, hvad hun selv kalder ’mainstream medier og værdipolitik’: Vi spurgte hende, hvad hun synes om konferencen:

Hvad synes du om konferencens opsætning?

”Jeg synes, det er rigtig, rigtig godt, og jeg håber bare, at folk vil reflektere over de holdninger, der kommer frem i dag, som ikke er mainstream mediernes og den politiske elites holdninger. Det er så enormt vigtigt ift. vores fremtid. Rusland har en kultur, der ligner vores: vi har den kristne kultur til fælles – vesten, USA og Europa plejede at være kristne kulturer, og jeg mener, at når Uffe Ellemann Jensen siger, at betydningen af den alliance, der kunne være mellem Vesten og Rusland i kampen mod Islam, ikke er vigtig, at den faktisk er altafgørende. Rusland kan og skal blive vores allierede imod de reelle trusler i verden.”

Interview med Uffe Ellemann Jensen

Efter konferencen tog vi en lille snak med Uffe Ellemann, en mand med korte svar – som den gamle politiker han nu er:

Hvorfor sagde du ja til at deltage i konferencen?

“Det var emnet, og det var stedet, jeg har sådan et sentimentalt forhold til Odense Universitet. Min lillebror var universitetsadjunkt her, så han var med faktisk fra starten. Jeg føler også en vis forpligtelse overfor emnet.”

Har konferencen indtil videre levet op til dine forventninger?

“Ja bestemt. Jeg sidder og skriver på en erindringsbog hver dag, så hver gang jeg bliver revet ud af arbejdet der, så bander jeg mig selv langt væk, at jeg har lovet noget, men det er en god distraktion.”

Hvordan mener du konferencen har faciliteret debat om emnet?

“Ved du hvad, når jeg deltager i konferencer, får jeg altid talt om de emner, jeg gerne vil tale om, og der har afgjort været mulighed for debat.”

Hvorfor er det vigtigt for statskundskabere at deltage i denne debat?

“Fordi det er jer, der skal ud og takle alle de her problemer i løbet af forholdsvis få år, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at de af os, der har levet i en anden tid, prøver at fortælle lidt om, hvordan det egentlig var. Der er en del dumheder, man gerne skal undgå at gentage.”

Har du nogle råd til statskundskaberne?

“Det er såmænd bare at spærre gluggerne op og lære verden at kende!”

The following two tabs change content below.

Emma Dasseville Hoeggaard