Nyt

Anbefaling #2: Udvid din horisont med Jon Rahbek-Clemmensen

Læs med og få udvidet din horisont. Omdrejningspunktet for artiklen er de referencer, der sjældent er tid til at gå i dybden med til en forelæsning. Udgangspunktet er både faglige og ikke faglige referencer og gerne i form af både film, bøger og videnskabelige artikler. I denne udgave er det Jon Rahbek-Clemmensen, som vi håber at kunne blive en lille smule klogere på.

 

På hylden i bogreolen

Det første spørgsmål, jeg gerne vil stille dig, er i forhold til, hvad for nogle bøger du læser: altså, hvis man kun skal læse én bog, hvilken bog skal det så være?

Det er meget individuelt, så det er selvfølgelig utrolig svært at sige, og jeg tror, at mine forslag ikke nødvendigvis vil være forslag, som alle andre vil synes er særlige brugbare, men bogen ”Slaughterhouse-Five” af Kurt Vonnegut, som vi også har snakket kort om til forelæsningen, har dog altid spillet en stor rolle, siden jeg læste den første gang.

Det er en bog, der handler om en mand, som ikke har nogen fri vilje og på den måde handler den altså også om, hvor vigtigt det er for mennesker at have frie valg. Og hvor vigtigt det er at tage et moralsk ansvar for ens eget liv. Den handler ligeledes om den måde hvorpå politik, teknologi og krig penetrerer hele vores samfund og er med til at forme selv vores individuelle liv. Det er altså klart den bog, som har betydet mest for mig.

Nævn en videnskabelig artikel

Lidt i samme boldgade, i forhold til videnskabelige artikler og undersøgelser: er der en undersøgelse, du sværger til eller en artikel, som du bare bliver ved med at referere til?

Ja, jeg har den stående, et eller andet sted. Der er faktisk to bøger, som hænger sammen. Den ene er en lille bog af filosoffen Isaiah Berlin, som hedder ”The Hedgehog and the Fox”, som handler om. hvordan man forstår viden. Han har den her ide om, at man enten kan være et pindsvin eller en ræv. Et pindsvin er en person, som sværger til en ide og kender idéen i dybden. En ræv er en person, som har et bredt overblik, men som måske er lidt overfladisk.

Det synes jeg, er en meget fornuftig måde at tænke på; hvad er det for en type forsker eller studerende, man gerne vil være? Vil man gerne være en teori-nørd, som sværger til en kasse og bliver inde i den kasse og til gengæld kender den fuldstændig? Eller vil man gerne hoppe fra emne til emne, og få et bredt overblik? Det er ikke for at sige, at det ene er bedre end det andet, men da jeg læste den bog, var der noget, som gik op for mig, og det er, at det er vigtigt at være en ræv – en der er engageret i mange emner.

Den anden bog er en bog af den politiske psykolog Phillip Tetlock, som hedder ” Expert Political Judgment”, hvor han bruger det samme begrebsapparat ”ræven” og ”pindsvinet” til at analysere hvilken type eksperter, der er den bedste type ekspert. Han viser så, at ræve, altså folk der ikke er eksperter i en lille specifik ting, er ligeså gode til at give forudsigelse som pindsvinene. Det handler altså om at have en bred horisont, snarere end at have en snæver og detaljeret horisont. Jeg læste den, da jeg gik på kandidatdelen, og det var sådan et sted, hvor jeg besluttede mig for, hvad for en type jeg selv ville være – nemlig en ræv.

Nyheder

Set i lyset af, at du underviser i International Politik, men også i forhold til din dagligdag; hvordan får du så dine nyheder? Og hvordan holder du dig opdateret på, hvad der sker i Danmark og rundt omkring i verden?

Jeg er jo dét, som man kan kalde en ”policy-forsker”, hvilket vil sige, at jeg forsker meget i hvad der sker lige nu, og hvilken betydning det har for f.eks. Danmark og de danske ministerier. Jeg prøver derfor virkelig at holde mig meget opdateret og læser Weekendavisen hver uge og politikken hver dag.  Jeg prøver også at følge med i nogle internationale medier, altså f.eks. The New York Times, Washington Post og det, der hedder FiveThirtyEight, som er en blog om amerikansk politik. Så er der også nogle specialblogs, som handler om lige præcis dét, som jeg arbejder med fx sikkerhedspolitik og arktisk politik.

Det giver mig rigtig meget at læse folks analyser eller beskrivelser af, at der sker et eller andet nyt inden for det her nørdede emne. Jeg synes dog også, at man skal læse en dansk avis, og jeg synes virkelig, at Weekendavisen er fantastisk, hvis man gerne vil holde sig opdateret på, hvad der sker i Danmark. Hvis man er interesseret i international politik, er amerikanske aviser som The Economist rigtig gode og giver et meget mere detaljeret billede af hvad der sker, end de danske, som jeg godt kan synes, kan være ret overfladiske.

 Film og serier

I forhold til film og serier har vi været inde på, til forelæsningen tilbage på 1. semester, at du er ret vild med filmen ”The Arrival”, som eftersigende var en af dine yndlingsfilm?

Det ved jeg faktisk ikke, om det er, men jeg kan virkelig godt lide science fiction. Problemet med genren er dog, at der er virkelig meget dårlig science fiction. Men jeg elsker god science fiction – og ”The Arrival” er et rigtig godt eksempel på en god film i genren. I forhold til film, kan jeg i virkeligheden godt lide sådan nogle rigtig cheesy komedier. Man kan ikke altid arbejde, og man kan ikke altid se noget, som er tungt.

Jeg synes faktisk, at serier er bedre end film. Jeg synes, at ”Game of Thrones” og ”The Wire” er to helt fantastiske serier, og det samme gælder ”Parks and Recreation”, en komedieserie, som handler om en kommunalafdeling i en lille by i USA. Grunden til, at jeg godt kan lide lige præcis de serier er, at jeg synes de tegner nogle rigtig gode portrætter af mennesker, som er komplekse og har både gode og dårlige sider, og så handler de indirekte om politik. Altså, modsat ”House of Cards”, som jeg ikke er særlig stor fan af, fordi det i virkeligheden er en thriller, der er sat i en politik-setting, snarere end en serie, som handler om politik, så synes jeg, at alle de her tre serier handler indirekte om det politiske.

I ”The Wire”, som handler om kriminalitet i Baltimore, bliver det hele tiden tydeligere, hvordan politik spiller ind og er med til at forme de her menneskers dagligdag, og det samme gælder i virkeligheden for ”Game of Thrones” og ”Parks and Recreation”. Og igen, det er sådan, som jeg ser politik; som noget man ikke nødvendigvis lægger mærke til, men når man først kan se det, så er det overalt.

Grunden til min kritik af ”House of Cards” er, at der bliver lagt de her utroligt lange planer, som lykkedes hundrede skridt ude i fremtiden, og i virkeligheden er det slet ikke sådan, en House of Cards-politiker ville fungere. En sådan politiker ville sidde helt stille og slå til lige pludselig – ikke lægge sådan nogle vilde planer fyldt med risici. Jeg tror i virkeligheden, at en meget succesfuld politiker ville være en utrolig forsigtig politiker, hvilket ironisk nok er tilfældet i den engelske version af House of Cards; der er han nemlig ekstremt forsigtig, og den synes jeg også, er en meget bedre version af serien.

Kunst og kultur 

Er du interesseret i kunst?

Jeg har ikke nogle særlige præferencer og synes faktisk, at jeg er meget åben omkring kunst. Jeg synes dog, at der er meget dårlig kunst, men jeg synes også, at der er noget, som kan være helt fantastisk. Jeg så på et tidspunkt en udstilling, hvor man kunne købe en del af kunstværket, ligesom en aktie, og så var kunstværket, at det var den aktie, og så kunne den stige i pris, hvis andre folk købte en del af det. Det var en form for kommentar på den moderne økonomi, og det, synes jeg, var meget sjovt.

Hvad er kunst så for dig? Jeg ved godt, at det er et svært spørgsmål, men..

Skal vi så også finde meningen med livet? Ej, det ved jeg faktisk ikke. Kunst er vel noget, hvor der er en eller anden form for æstetisk oplevelse, og der er et eller andet budskab omkring menneskets vilkår. Det er sådan, at jeg tænker kunst. Kunst handler om, hvad det vil sige at være menneske; det kan være menneskets møde med teknologi eller samfundet, men hvis der ikke er et budskab, tror jeg ikke, at det er kunst. Jeg tror, at kunst får en til at tænke over ens eget individuelle liv eller samfundet.

Et godt råd med på vejen

Har du et godt råd til de studerende i forhold til at udvide sin horisont?

Jeg har to ting, som jeg selv ville ønske, at jeg havde vidst, da jeg var studerende i løbet af min bachelor. Den ene ting er, hvor vigtigt det er at nå at få praktiske erfaringer i løbet af ens studie. Alt det her med at læse bøger er super vigtigt, men det at prøve at være f.eks. embedsmand på et eller andet tidspunkt, det er super sundt – tror jeg. Jeg har ikke selv været det, men man får rigtig meget ud af det – er mit indtryk. Altså hvis man kan komme i praktik, tror jeg, at det er en rigtig god erfaring.

Den anden ting handler om at komme ud i verden og prøve at bo et andet sted. Altså, man går på det her studie i fem år, og det er en rigtig god mulighed for at komme ud og opleve en anden kultur. Jeg har selv boet fem år i England og USA, og det har virkelig åbnet mine øjne for, hvordan ting kan være anderledes. Det åbner ens øjne, både for hvor fedt Danmark er, men også hvor fedt resten af verden er – og hvordan alting er forskelligt.

The following two tabs change content below.

Oscar Tøttrup Pedersen

Studerer statskundskab på Syddansk Universitet i Odense.

Nyeste indlæg af Oscar Tøttrup Pedersen (se alle)

Oscar Tøttrup Pedersen
Studerer statskundskab på Syddansk Universitet i Odense.