Nyt

”Se bare på de rige danskere, når de har taget en bane coke eller to”

Medierne overdramatiserer historierne om Vollsmose og skaber et forkert billede af, hvordan det er at bo der, sådan lyder det fra flere beboer i Odenses ghetto. Regeringens ghettoplaner er ikke et hit, da de vil ødelægge det gode fællesskab.

Det er slut med ghetto og parallelsamfund i Danmark, i hvert fald hvis det står til regeringen, som for nogle uger siden offentliggjorde deres nye ghettoudspil. Den skal gøre det op med de mørke pletter på landkortet.

Det er ikke ligefrem den danske hygge, jeg tænker på, da jeg kører ned ad Kertemindevej. De grå betonflader med de mange sydvendte paraboler toner frem mellem træerne. Mit første indtryk er, at det virker kedeligt og trist. Men hvad Vollsmose ikke har i udstråling, har det måske i de mennesker, der bor der.

Medierne tegner et forvrænget billede af Vollsmose. Sådan lød det fra flere folk, der bor i området. Det er meget mere end store grå beton blokke og ballademagere. Skaberstaten vil ikke anklages for kun at være et medie for bulgurspisende hallal-hippier. Jeg tog derfor, ligesom Morten Østergaard, et smut forbi blokken for at høre, hvad beboerne tænker om at bo der.

Fokus på de dårlige historier.

Jeg bevæger mig ned langs den flisebelagte sti. Foran mig tårner der sig en betonklods af en bygning op. Jeg skygger med hånden mod de mange ruder, der som tusind spejle kaster solens lys ned i ansigtet på mig. Det er første gang, jeg er i Vollsmose. Et sted, jeg har hørt så meget om, efter jeg flyttede til Odense, men ikke besøgt før nu. Det skulle være en hvepserede af kriminalitet og uintegrerede indvandrere.

Indtil videre har jeg kun mødt en flok søde kvinder. De var på vej ud af svømmehallen og havde ikke tid til at snakke.  De fortale mig, at jeg kunne gå mod Vollsmose Torv. Et sted, der skulle fungere som samlingspunktet i Vollsmose.

 

Ude foran indgangen til torvet møder jeg Muhammed. Han er 17 år og har boet i Vollsmose hele sit liv. Han synes, det er latterligt at begynde at rive dele af Vollsmose ned. Det vil kun skabe mere kriminalitet, mener han. Det bliver heller ikke bedre af, at medierne kun vil skrive dårlige historier.

”Bare lad det være, som det er. Jeg tror, hvis du begrænser det mere, så skaber du bare flere problemer. Der kommer mere kriminalitet ud af det,” siger Muhammed og tilføjer, at medierne overdriver alt for meget, når der så sker noget kriminelt i Vollsmose.

”Hvis der er en bil, der brænder, så overdriver de og siger, at den er blevet skudt efter af politiet eller et eller andet. Det er lidt overdrevet.”

Da jeg kommer indenfor i centeret, møder jeg Rene. Han har boet her i 17 år og er heller ikke imponeret over medierne. De gør de mindste ting store og får det til at lyde som om, at det er hele Vollsmose, den er gal med. Selv føler han sig mere tryg i Vollsmose om aftenen end på gågaden i centrum.

Jeg går lidt rundt mellem butikkerne, der sælger et bredt udvalg af farvestrålende klædedragter i alverdens farver. Der er en livlig stemning omkring en cafe, som ligger i midten af det hele, hvor folk sidder ved bordene og hyggesnakker over en kop te.

I regeringens nye udspil har man tænkt sig at udføre zoner med dobbeltstraf og overvågning af beboer, hvis man har mistanke om, at der er vold i hjemmet. Forslag, som bekræfter det negative billede, som jeg får at vide, at medierne tegner af Vollsmose. Jeg bevæger mig mod udgangen igen og spekulerer på, om man ville lade sine børn løbe rundt og lege, hvis der skulle være så meget ballade.

Ude på en af stierne møder jeg Rikke sammen med hendes datter. De er på vej hjem efter et besøg hos bedsteforældrene. Hun bor selv lige op af Vollsmose og føler ikke, at der er mere ballade der end så mange andre steder. Hendes 12-årige datter cykler frem og tilbage til svømning i Vollsmoses svømmehal tre gange om ugen og har aldrig følt sig utryg.

”Her er jo trygt at være her. Jeg vil hellere gå her end jeg vil gå op af centrum,” siger Rikke, der føler medierne har et helt forkert fokus på bydelen. Hun føler, medierne står med en god del af ansvaret for, at Vollsmose har fået et dårligt ry.

”Der er mange, som ikke har været her før, men som har en meget stærk holdning til det. Få dem ud og se, hvad Vollsmose er, og hvad det kan tilbyde. 

Jeg kan alligevel ikke lade være med at undre mig over, hvorfor der er sat så mange kameraer op. Noget kriminalitet må der alligevel være, selvom det virker som et sted, der også er trygt og hyggeligt. 

 

Der også ballademagere i de finere kvarterer 

Inden jeg vender snuden hjemad, tager jeg lige et smut ind på den lokale shawarmabar. Her står Tony bag disken. Han kan meget bedre lide at arbejde her end inde i byen. Herude er folk søde og har mere respekt for en. Da han arbejdede inde i byen, oplevede han, at folk kom og følte, de ejede hele butikken og kastede om sig med penge.

”At du finder lidt flere ballademagere her i nogen af parkerne i Vollsmose, det ændrer ikke på, der også er fyldt med ballademagere i resten af Odense.” 

Tony mener ikke, det vil hjælpe at rive bygninger ned. Tværtimod så vil det ødelægge det gode fællesskab, som der er blevet skabt i Vollsmose. Han synes dog alligevel, at de forskellige kulturer skal mikses lidt mere, end de er nu. Vi har alle nogle forskellige holdninger, og dem, der bor i Hunderup, er ikke meget bedre.

”Jeg kender nogle Hunderupdrenge, der også laver noget skidt. De rige danskere, de skulle forestille at være de fine. Se dem bare, når de har taget en bane coke eller to, så er de ikke de sjoveste at være i nærheden af.”

Der skal nogle flere danskere ind i Vollsmose ifølge Tony. Det går ikke, at det er blevet sådan et sted, man sender alle udlændinge og indvandrere hen. Folk burde godt kunne leve sammen, selvom de har forskellige holdninger og kulturer.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø