Årets Event Nyt

Temaet for Agora 18: ”En verden i forandring”

Der er dækket op til en ordentlig omgang, når Agora 18 inviterer til en spændende dag med navne som Martin Lidegaard, Marie Krarup og Sten Rynning. Arrangementet bliver skudt i gang tirsdag den 8. maj kl. 10 i lokale O100.

Kan den liberale verden overleve i disse tider? Det er et af de spørgsmål, vi kommer til at stille os selv og måske får svaret på til Agora 18. Vi lever i en verden under konstant forandring. Især i disse tider med en realitystjerne som præsident er det interessant at se på, hvilken rolle USA har og vil få i den internationale verden. Agorateamet har fået ingen ringere end folketingsmedlem fra Radikale Venstre, Martin Lidegaard, som hovedtaler for årets event. Han skal tale om, hvordan de internationale forandringer påvirker Danmarks rolle.

Det kommer heller ikke til at gå stille for sig, når folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti, Marie Karup, kommer og diskuterer sikkerhedspolitik. Det vil ske i selskab med vores egen Sten Rynning, professor i international politik ved SDU, og til sidst en tredje debattør, som Agora 18 stadig er på jagt efter.

Men hvem er det nu lige, ham Martin Lidegaard og hende Marie Krarup er for nogen? Du har måske hørt om dem før, men i tilfælde af, at du ikke lige er så skarp på dine 179 folketingsmedlemmer, så får du her et overblik over de to talere, der kommer tirsdag den 8. maj.

Gør Danmark større i verden

Det er en af Martin Lidegaards visioner for Danmark. Han er 51 år og nuværende folketingsmedlem for Radikale Venstre, hvor han har ordførerskaberne i finanspolitik, udenrigspolitisk, udviklingspolitik, forsvarspolitik, skattepolitik, Grønland og Færøerne. Han er daværende Udenrigsminister i perioden fra 2014-15 og er uddannet cand.comm. Derudover var han med til at stifte den grønne tænketank Concito i 2008. 

Den grønne tankegang har Martin også med sig, når han tænker på Danmarks rolle i den store, foranderlige verden. Han ser mulighederne inden for eskortering af danske produkter og ikke mindst af grøn energi, uddannelse og social stabilitet. Vi skal være med til at påvirke de fattigere lande i en bæredygtig retning og samtidig styrke sikkerhed og give flere arbejdspladser til Danmark.

Det er den grønne energi, der er i fokus hos Martin Lidegaard, og det gælder også for den traditionelle udenrigspolitik. Danmark skal ifølge ham arbejde for en styrkelse af Europas udenrigspolitiske samarbejde. De europæiske lande skal indgå i et større samarbejde med bæredygtighed. Han vil mindske vores afhængighed af fossile brændstoffer fra lande som Rusland, Saudi Arabien og Iran. I stedet skal vi investere i vores egen grønne energi.

Hvis du vil læse mere om Martin Lidegaards ambitioner med Danmark i en foranderlig verden, kan du trykke her.

Debatten om Rusland er betændt

Marie Krarup er 52 år og behersker sproget russisk. Hun er nuværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og har ordførerskaberne i forsvarspolitik og gymnasier. Hun er uddannet sprogofficer i forsvaret og har boet og arbejdet på den danske ambassade i Moskva i tre år. Hun er en af de få politikere i landet, som mener, at vi har en for hård tone mod Rusland. Debatten er med andre ord betændt.

På baggrund af det falske skræmmebillede, hun mener Vesten maler, har Marie Krarup skrevet bogen ”Ny kold krig”. Hun har talt med sytten eksperter fra Rusland, Ukraine, Canada, Letland, England og USA om forholdet mellem øst og vest. Hun oplever, at hvis du ikke taler om Rusland som en aggressiv nation med en ekspansiv strategi, der har overtrådt international ret, erobret dele af et naboland, og nu fører hybrid-krig imod Vesten, så er du en af Putins agenter.

Rusland er en misforstået nation og i stedet for at give dem skylden for al ondskab i Vesten, burde vi i stedet lære at respektere dem og sættes os ind i deres tankegang, sprog og kultur. Det er kun igennem en gensidig respekt over for hinanden, at vi kan gøre en ende på den nye kolde krig. De europæiske politikere har taget det som en selvfølge, at Rusland ville efterligne Vesten efter Sovjetunionens fald. Marie Krarup minder os om, at Rusland ikke bare er Rusland, men også er et abstrakt land med sin egen historie. Den håndbog, man har anvendt i Vesten, fungerer nødvendigvis ikke også i Rusland.

Hvis du vil læse mere om, hvad Marie Krarup tænker om sikkerhedspolitikken i Europa, kan du trykke her.

 

Agorateamet er i dialog med instituttet om at få gjort dagen undervisningsfri.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø