DJØF Studiejob

Studerende har også ret til overenskomst


Af Line Marie Larsen
Mange tror at fagforeninger er noget man har, hvis man arbejder i et servicefag. Nogle DJØF’ere bliver derfor overrasket over at finde ud af at DJØF rent faktisk er en fagforening, der forhandler løn og arbejdsvilkår på vegne af sine medlemmer. 

DJØF er forhandlingsberettiget for cand.scient.pol’ere i staten, og en nylig rapport fra produktivitetskommissionen viser, at de DJØF-medlemmer der er ansat i det offentlige alle er overenskomstdækket. 

Lige på nær os – de studerende. Det er egentlig for dårligt. Hvorfor har kommunerne ikke set et behov for at overenskomstdække os? Og hvorfor har vores fagforening ikke gjort noget ved det?

Læs mere: Kommuners studentermedhjælpere arbejder uden overenskomst (dr.dk)

Mange af os er ansat under kommunen eller staten, hvor vi henter god erhvervserfaring, der styrker vores profil som kommende kandidater. 

Jeg selv arbejder for Region Syddanmark, hvor jeg er overenskomst dækket af DJØF, fordi jeg er uddannet bachelor. Der er en stor tryghed i at være overenskomstdækket. Regionen valgte for nogle år siden at fyre mig og mine medstuderende kollegaer, og vores overenskomst sikrede os, at vi fik 3 måneders varsel. Det gav værdifuld tid til at finde nyt job. 

Den mulighed er der mange offentlige ansatte studerende der ikke står med. Selvom man fra kommunernes side vælger at følge den på området fastsatte overenskomst, er der ingen krav om det, når man ikke har underskrevet overenskomstkontrakten.

Til november er der valg til DJØF Studerendes repræsentantskab. Jeg håber at den manglende overenskomst for universitetsstuderende i det offentlige er noget DJØF 
Studerende har tænkt sig at arbejde for at ændre. 

Derfor har jeg tænkt mig at møde op og stemme, så vi kan sikre vores medstuderende bedre rettigheder i fremtiden.

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune

Nyeste indlæg af Mark Venborg Eriksen (se alle)

Mark Venborg Eriksen
Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune