Faglighed Valg

Mærkesager: Mere kvalitetsoptag eller mindre dimensionering

Skal nye studerende i fremtiden optages i højere grad gennem samtaler end karaktergennemsnit? Eller er det bedre at kæmpe imod ministerens dimensioneringsplan der skærer i studiepladser?

Skaberstaten har kigget på Frit Forum og Syddanske Studerendes mærkesager til det kommende universitetsvalg – men hvad synes du om dem?

Som tidligere formand for Syddanske Studerende og tidligere bestyrelsesmedlem af Frit Forum – og stadig medlem af begge organisationer – så sidder jeg om nogen med et ben i hver lejre til det kommende universitetsvalg.

Der har på Facebook kørt en heftig debat mellem bl.a. formændene fra Frit Forum og Syddanske Studerende om selve kampvalget, men den sag vil jeg ikke blande mig i her.

Det der er interessant ved næste universitetsvalg er hvilke mærkesager, som Syddanske Studerende og Frit Forum kæmper for at få gennemført.

Begge organisationer har 4 mærkesager:

FRIT FORUM:

  1. Bekæmpe demokratisk underskud på SDU: Frit Forum stiller op for at give studerende et reelt valg.
  2. Mere kvalitetsoptag: Studerende skal optages på menneskelige egenskaber istedet for tilfældigt karaktergennemsnit.
  3. Bedre muligheder for merit på tværs af uddannelser.
  4. Lige adgang til studiemiljøet, på tværs af store og små studier.
SYDDANSKE STUDERENDE:
  1. Sikre god implementering af strategien med De Studerende i Centrum
  2. Sikre at dimensioneringen og dens følgevirkninger – herunder de politiske tendenser som den er udtryk for – kommer til at falde så godt ud som muligt for de studerende
  3. Forbedring af campus/forenings/aktivtetslivet på SDU – herunder udviklingen af konkrete projekter som De Studerendes Stemme, Syddanske Konsulenter, Nedenunder, RUST/Beton-TV og SDU Fitness
  4. Sikre at SDU ikke splittes op på politiske fløje, men at vi i stedet står sammen om det som vi alle ønsker – et bedre universitet med et bedre campusliv.

Som nævnt i tidligere, så har der allerede været en Facebook-debat om dette kampvalg, hvilket man også kan se i mærkesagerne. Hvor Frit Forum finder, at der er et demokratisk underskud ved at Syddanske Studerende har så massivt flertal af studerendes pladser i de styrende organer. Mens Syddanske Studerende omvendt mener, at det er så vigtigt at samle studerende på tværs af politiske fløje. Så her er der enig om at være uenige.

Begge organisationer vil styrke studiemiljøet: Syddanske Studerende ønsker bl.a. at gøre det gennem SDUs strategiprojekt “De Studerende i Centrum” og udvikle eksisterende tilbud, som Nedenunder og SDU Fitness. Mens Frit Forum ønsker, at skabe lige adgang til studiemiljøet, hvor der ikke er forskel på studernede på f.eks. store og små studier.

Der hvor man for alvor kan se en forskel på deres mærkesager (efter min mening) er Frit Forums Kvalitetsoptag, hvor man vil have at nye studerende skal optages gennem samtaler om deres motivation fremfor deres karaktergennemsnit, også kaldes Kvote 2.

Syddanske Studerendes mærkesag er om dimensioneringen, hvor de kæmper imod at der nedlægge så mange studiepladser, som undervisningsministeren har lagt op til.

Hvad synes du er vigtigst: Mere kvalitetsoptag eller mindre dimensionering?

Bange for at gå glip af nyheder fra Skaberstaten? Få dem direkte på mail engang om måned: Tilmeld dig nu!

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)