Praktik Praktikoplevelser

Praktikoplevelser: Kevin på Den Danske Ambassade i Prag

Kevin til konference om E-governance

Kevin Kristiansen er i praktik på den danske ambassade i Prag, hvor han har været fra februar og til juli senere i år. Skaberstaten har spurgt om hans oplevelser i praktikforløbet indtil videre.

Beskriv dit praktiksted, hvad laver man der?
På en ambassade arbejder man hovedsageligt med det ”klassiske diplomati”, så at sige, men man er i stigende grad begyndt at flytte fokus over på det mere moderne ”Public Diplomacy”, hvor man promoverer dansk kultur og danske interesser vha. arrangementer, filmfremvisninger, bogoplæsninger og lignende.

På ambassaden i Prag har vi hele tre afdelinger, på trods af vores relativt lille størrelse. En politisk/økonomisk afdeling, der arbejder med det klassiske diplomati og er der hvor jeg arbejder. En anden afdeling for Public Diplomacy, der laver kulturevents og presseomtale af Danmark. En tredje afdeling er Handelsteamet, der foretager markedsanalyser osv. til danske virksomheder.

Ambassaden er således en repræsentation af danske interesser på så mange planer som økonomisk muligt, selvfølgeligt varierende efter opholdsland.

Hvad synes du er mest spændende ved dit praktiksted?

Det er svært at sætte finger på dét mest spændende ved Den Kongelige Danske Ambassade i Prag, men jeg kan da nævne de første par ting, der falder mig ind.
For det første er der selve oplevelsen ved at være udenlands i et halvt år. Det var slet ikke så hårdt for mig, som så mange andre siger, men det kommer helt klart an på ens personlighed – En af de andre praktikanter havde det lidt svært med det til at starte med.
For det andet er der arbejdet. Det er så fedt endelig at komme ud og prøve at arbejde med det, som man efterhånden har brug 3-4 år på at uddanne sig til.
Derudover er arbejdet på en ambassade spændende, fordi man som politisk praktikant kommer med til briefings og bliver inviteret til kurser/seminarer osv..
Hvad er dine opgaver?
Mine opgaver kan opdeles efter daglige opgave og mere eller mindre sporadiske opgaver.
Min daglige opgave er at danne mig et overblik over relevante nyheder og ændringer det økonomisk/politiske landskab i Tjekkiet, således at jeg kan lave et kort ”nyhedsbrev”, som ambassadøren og ambassaderådet kan få udleveret, så de er up to date.
Dernæst skal jeg formulere en elektronisk version, der kort opsummerer historierne, så resten af ambassaden kan blive informeret om disse.
Ydermere skal jeg bidrage til vedligeholdelsen af hjemmesiden – især på de områder, der er af relevans for den politiske afdeling.
På en mere sporadisk basis skal man som politisk praktikant deltage i briefings op til EU-rådsmøderne, således at man både kan fremsende Tjekkiets positioner til den relevante minister hjemme i Danmark, samtidig med, at man kan videreformidle Danmarks holdninger til Tjekkiet. 
Dette er selvfølgeligt den klassiske form for diplomati, hvor man føler hinanden lidt på tænderne, for lettere at kunne komme frem til et kompromis, når rådsmødet bliver afholdt.
Ydermere er mine opgaver også at skrive indberetninger vedrørende ”akutte” begivenheder, der har relevans for Danmark – Fx var der et skyderi i Tjekkiet umiddelbart efter terrorangrebet hjemme i Danmark, så jeg skulle skrive en kort rapport hjem om forløbet, således at det hurtigt kunne understreges, at der ikke var tale om et terrorangreb. Denne type nyheder bruges ligeledes til at opdatere Udenrigsministeriets rejsevejledning og information til danske borgere.
I perioder hvor der ikke er nogen EU-rådsmøder og andre politiske happenings, bidrager jeg hvor jeg kan, hvilket hovedsageligt betyder, at jeg skal hjælpe til i Public Diplomacy-afdelingen med diverse ad-hoc opgaver i relation til de mange arrangementer, som vi har del i.

Hvad synes du er det bedste ved din praktik?
Det bedste ved min praktik er, udover de søde medarbejdere jeg arbejder sammen med, selvfølgelig at ”få fingrene i mulden” så at sige. Jeg får lov til at prøve kræfter med, hvad der af politikerne ofte kaldes for, den virkelige verden – At forlade mit elfenbenstårn og opleve et ”rigtigt” arbejde. Man skulle jo næsten tro, at den slags var i samme kategori som H. C. Andersens eventyr, for en omgang virkelighedsfjerne studerende som os.

Sarkasmen til side – Man får tildelt en del ansvar, når man arbejder på en lille ambassade, hvilket jeg personligt trives godt med. Det ville jeg ganske enkelt ikke kunne leve uden.

Vil du anbefale praktikstedet til andre studerende, hvorfor?
Kort sagt: Ja, for det er en oplevelse jeg kunne unde enhver.
Praktikstedet kan klart anbefales, både i bred forstand som arbejde på en ambassade men ligeledes i snæver forstand som lige præcis den Kongelige Danske Ambassade i Prag.
Årsagen dertil er simpel:
  • Du kommer til udlandet (I sig selv en oplevelse)
  • Du får praktisk erfaring med EU- og udenrigspolitik (Hvis det er din interesse)
  • Du får tildelt et stort ansvar for hvorledes du forvalter dit arbejde, og dine arbejdsopgaver er også relativt løse, så du slipper for at blive micro-managed ved hver ting du foretager dig.
Kort sagt: Du får lov til at udvikle dig som menneske – En ting der har været enormt vigtigt for mig i mit valg af praktiksted.
Vil du gerne have arbejde et lignede sted efter studiet?
Ja – Jeg ville elske at arbejde med EU- og udenrigspolitik i hverdagen og livet på en ambassade er klart noget, jeg kunne vende mig til.
Når det så er sagt, så trækker mine europæiske interesser mig måske i en lidt anden retning (eller højere op om man vil), da jeg godt kunne tænke mig at arbejde for den europæiske udenrigstjeneste (EEAS).

Er du selv i praktik og vil du fortælle om dine oplevelser? Så send en mail til Peter fra Skaberstaten på plykkegaard.dk@gmail.com

Læs flere praktikoplevelser hver fredag på Skaberstaten

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)