Arbejdsmarked

Næste hver 4. er overkvalificeret til sit job

Rigtig mange akademikere tager arbejdsopgaver der er under deres uddannelsesniveau. Det skydes især at der ikke er nok akademiske job i København, mens man mangler akademikere i andre landsdele.

Det er desværre rigtig svært for mange akademikere med en samfundsvidenskablig uddannelse, at finde et job, der svare til deres uddannelsesniveau. 
Faktisk viser en ny undersøgelse af Momentum, at hele 23,9 procent, altså næsten hver 4. akademiker med en samfundsvidenskablig uddannelse finder et job, der kræver et lavere uddannelsesniveau.
Det er især i København, at der er mange akademikere der tager job under deres uddannelsesniveau
Dybt problematisk…
Tendensen er dybt problematisk mener flere, da man i visse landsdele har akut behov for højuddannet arbejdskraft, men ikke kan skaffe det, mens et overudbud af akademikere i bl.a. København presser erhvervsfagligt uddannede og HK’ere ved at tage deres jobfunktioner.

– Det hænger ikke sammen, og som samfund er det spild af ressourcer. For os som område har det den betydning, at der er nogle virksomheder, som ikke får den vækst, de kunne, fordi de ikke kan rekruttere højtuddannede.

Udtaler Lise Damsbo Savic, forretningsudvikler i Business Lolland-Falster.
Mange akademikere bliver uddannet i København og med en rekordhøj dimittendledighed, hvor hver 4. nyuddannet går fra studie til arbejdsløshed, så kan det virke fornuftig, at tage de jobs der er. Men både virksomheder og akademikere skal passe på.

– Det er klart, at hvis man kan få en akademiker til samme løn som en HK’er, så er det attraktivt, for de kan mange andre ting og har mange kvalifikationer med sig. Men der er også ulemper ved at ansætte akademikere under niveau, for der er lavere sandsynlighed for, at de bliver længe i jobbet. 

Fortæller Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri.
Så hvis man er akademiker og vil have et job på ens uddannelsesniveau, så bør man kigge på kortet herunder, hvor især fynske kommuner har akademisk job til deres akademikere:

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)