Nye studerende Studiestart

Råd til nye studerende: Nyd studietiden, mens du har den

Af Christian Bächler

Debatindlæg: Du har måske allerede læst Alex Vanopslaghs gode råd til nye studerende. Det er et mega godt initiativ. Som jeg læser Alexs råd handler de om at kigge op fra bøgerne og fokusere på ens CV og netværk.

LÆS: Kontroversielle råd: Prioriter dit CV højere end dine karakterer

Jeg er enig i, at det er en god idé at se op over kanten på sin bog. Hvis det man til gengæld primært får øje på er netværkeri og CV-rytteri, ved jeg ikke om det alternativ er værd at gå efter.

Det lægger et pres på ens valg i studietiden lige fra starten, fordi man skal være så strategisk som overhovedet mulig: “Nu går jeg ned og drikker øl til næste djøf-arrangement, fordi jeg så kan styrke mit netværk, der måske kan hjælpe mig med at få det job, jeg drømmer om.”

Alle ting i studietiden reduceres til at være et middel: Medstuderende, folk man møder, studiejobs og læsning bliver alle brikker i spillet om at opnå en fremtidig fantastisk (eller måske bare fantasi-) karriere.

Min egen erfaring vil i sttedet være ét råd, der hedder:
– Giv lidt slip. Prioriter dit liv, velbefindende og dine venner højere end dine karakterer, dit “netværk” og dit CV

Nyd studiet og nyd at du har medstuderende at være sammen med. I kan give hinanden en øget motivation for at fortsætte studiet og værdsætte jeres studietid.

Dette råd betyder ikke, at man ikke kan have ambitioner og mål, der kan inspirere en. Det betyder ikke, at man ikke kan have studiejobs, en LinkedIn-profil eller sigte mod en post som departementschef.

Det eneste jeg dybest set spørger om er:

– Hvad sker der, hvis vi tillægger vores uddannelse og menneskene i vores studietid en værdi i sig selv i stedet for at se dem som et middel til opnå et fremtidigt karrieremål, vi ellers er bange for ikke at kunne nå? Bliver tiden brugt på vores uddannelse og vores liv værre af det?

Nogen (måske mange) vil stadig afskrive disse råd som “virkelighedsfjernt hippie-gøgl”, og til det kan jeg kun spørge, om det er virkelighedsfjernt at tillægge værdi til ting, der sker lige nu (i virkeligheden) i stedet for at tillægge al værdi til et fremtidigt luftkastel af karrieredrømme (som ikke findes i andet end ens hoved)?

Rigtig god studiestart til alle nye studerende

The following two tabs change content below.

Peter Lykkegaard Hansen

Nyeste indlæg af Peter Lykkegaard Hansen (se alle)