Besparelse

Venstre-regeringen varsler omfattende besparelser på uddannelsesområdet de næste 4 år

Landets uddannelsesinstitutioner skal de næste fire år spare 2 pct. om året, hvilket betyder at uddannelsessektoren kommer til at have 8,7 milliarder mindre til rådighed. 

Efter at uddannelsesområdet i årevis har været friholdt det offentliges sparekrav på 2 procent (også kendt som grønthøstermetoden), skal der nu også her “effektiviseres”, som Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen så fint kalder det. Med andre ord, skal der spares.

Præcis hvor uddannelsesinstitutionerne vælger at spare, må rektorerne på institutionerne selv afgøre, men regeringens to ministre på området mener, at der er store beløb at hente ved bl.a. at undervise mere, købe klogere ind og skære i bureaukrati. Udover folkeskolen, som er kommunernes ansvar, vil regeringen kun frede basismidlerne til forskning og erhvervsgrunduddannelserne.

Ministeren har endvidere om incitamentet udtalt, at “selvfølgelig har det konsekvenser. Men der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder”, hvilket har tiltrukket forskellige reaktioner fra adskillige studerende, rektorer og politikere fra andre partier.

Hos uddannelsesinstitutionerne er der enighed om, at besparelserne vil ramme hårdt. Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet og formand for universitetsrektorerne, påpeger, at de såkaldte uddannelsestaxametre i forvejen er blevet udhulet med 2 procent, og at det ikke kan undgå at gå ud over kvaliteten i undervisningen, hvis grønthøsteren skal klippe 2 procent af, mens formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen mener at besparelser især vil ramme de svagestes læring.

Også oppositionen har kraftige indvendinger mod regeringens spareplan. Enhedslistens Jakob Sølvhøj kalder spareplanen for ’hyklerisk’, mens SF’s uddannelsesordfører Jacob Mark kalder det for en ’vanvidsbesparelse’. Det Radikale Venstres uddannelsesordfører, Ida Auken er direkte bekymret på Danmarks vegne, idet “uddannelser jo er det, som Danmark lever af”.

The following two tabs change content below.

Mark Venborg Eriksen

Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune

Nyeste indlæg af Mark Venborg Eriksen (se alle)

Mark Venborg Eriksen
Skribent på Skaberstaten. Studerer Statskundskab på Syddansk Universitet. Arbejder desuden som redaktør på magasinet RUST og kommunikationsmedarbejder i Odense Kommune