
© News Øresund(CC BY 3.0)
Folkeafstemningen om det danske retsforholds skæbne nærmer sig. Det kan være svært at gennemskue, hvad det gode argument for enten at bevare retsforbeholdet, eller at erstatte det med en tilvalgsordning lige er. Mia Hansen mener at man bør bevare retsforbeholdet i sin nuværende form, hvorimod Rune Ramsey er for en fuldstændig afskaffelse af retsforbeholdet. Både Rune og Mia studerer Statskundskab på SDU.
Suverænitet og demokrati
Rune og Mia har to grundlæggende forskellige syn på, hvor stor en rolle EU bør spille i Danmark. ”EU skal holde sig væk fra dansk lovgivning (…) vi skal have demokrati i Danmark, og jeg mener ikke, at EU er demokratisk”, udtaler Mia da hun bliver spurgt om sine bevæggrunde, for at være for bevarelse af det danske retsforbehold. Rune anlægger en anden vinkel på problematikken og udtaler om sine bevæggrunde for at være på ja-siden, at ”grænseoverskidende problemer kræver grænseoverskridende midler”.
Skal befolkningen trækkes?
Rune påpeger, at det er nødvendigt at trække befolkningen med i den retning, som er favorabel for Danmark. Hertil er Mia uenig, og hun mener at det er forkert at trække befolkningen. ”Det er danskerne der skal bestemme i Danmark og at det er dem der skal sætte dagsordenen”, mener hun. Hertil svarer Rune, at ”Danmark aldrig var kommer med i EU, hvis vi ikke var blevet trukket med, og at det er nødvendigt at føre an fra politisk side”.
Flygtningekrisen
Flygtninge strømmer ind over EU’s ydre grænser i denne tid. Men kan det have konsekvenser for afstemningen? På ja-siden mener Rune, at det er uheldigt at folkeafstemningen kommer oven i den verserende flygtningekrise, da der for tiden er mere EU-skepsis at spore hos den danske befolkning. Mia peger også på, at det måske er en grund til, at asyldelen af retsforbeholdet ikke er med i folkeafstemningen. ”Man kunne godt tro, at hvis asyldelen var med, så ville det betyde et kæmpestort nej”, siger hun.
Enighed at spore
Der er et enkelt punkt, hvor Mia og Rune er enige, nemlig at ja-partiernes kampagner er vildledende. ”De handler udelukkende om Europol-samarbejdet, hvilket jo kun er en del af det”, udtaler Mia. Det tilslutter Rune sig, og vedkender at kampagnerne er meget misvisende. Rune og Mia er også enige om, at den generelle diskussion om retsforbeholdet er blevet hevet op på et niveau, hvor det i virkeligheden handler om man er for eller imod EU som institution. ”Diskussionen burde i stedet bero på, hvad vi for fremtiden gerne vil have indflydelse på i forhold til retspolitikken i EU”, afslutter Rune.
Jonas Havstein Eriksen
Nyeste indlæg af Jonas Havstein Eriksen (se alle)
- Mulige justeringer af fremdriftsreformen, men… - 18. december 2015
- Retsforbeholdet til debat - 15. november 2015