Nyt

SU lån eller ej?

I dag er det at tage et SU lån blevet lige så nemt, som at klø sig selv i nakken. For os studenter er det en guldalder af gode betingelser, der byder sig.

su-billede

Vi bliver for tiden rådet af økonomer fra Nordea og Danske Bank til at droppe den skeptiske holdning omkring SU lånet. Det er den perfekte investeringsmulighed. Det kan sikre et eventuelt fremtidigt indskud. En god chance man ikke lader passere.

Det runger dog stadig lidt hult for de fleste at sætte sig i gæld, medmindre der ikke er andre muligheder. Studiejobbet er et gældfrit alternativ, der, hvis man har tid til det, taler til flere personer, end at tage et lån.

Bankrådgiverne råder os alligevel til at tage de studielån. Det gør de, da renten i dag er på 4%, mens man læser, men falder til 1%, når studiet er overstået.

Der er da også 38% svarende til 450.000 af de studerende, som i dag har et studielån. Men bliver der lånt for at investere eller lånes der på grund af et økonomisk behov?

De studerendes holdning til SU lånet

Skaberstaten har været ude blandt de studerende på instituttet, for at tage temperaturen på SU-lånet:

En torsdag eftermiddag møder vi Emma fra 1. semester på en af gangene omkring instituttet. Hun skal til at have en forelæsning om akademisk argumentation, men vil gerne knytte en hurtig kommentar.

Emma fra 1. semester

Hvad er din mening omkring det at tage et SU lån?

“Jeg synes ikke det er en negativ ting, det at tage et SU lån. Jeg synes, det bliver profileret i medierne og blandt politikere, at det ikke er en positiv ting. Jeg føler ikke personligt at det er negativt. Det kan være ens eneste udvej for at kunne have en hverdag, der hænger sammen”

Har du et SU lån?

“Jeg har haft, har det ikke længere. Da jeg læste i København sidste år, var jeg nødtil at tage et i forhold til boligpriserne. Det er virkelig dyrt at leje sig ind i en lejlighed, så i forbindelse med det, måtte jeg tage et studielån. Der er mange i København, som både må tage et banklån og et SU lån. De bruger så SU lånet til at betale banklånet tilbage”

Hvad mener du så om regerings nye planer for SU´en?

“Jeg synes, at det er lidt mærkværdigt, at man nu har profileret det her SU lån så negativt i mange år, for det synes jeg, det har været. Lige pludselig vil man så have, at alle bliver nødsaget til at tage det her lån. Så er det jo netop, at vi alle sammen, når vi er færdige med uddannelsen, vil stå med en gæld. Det ødelægger tanken om, at alle skal kunne tage en uddannelse”

Narmer fra 5. semester

Vi lader Emma vænne tilbage til sin forelæsning , og med stof til eftertanke drejer vi snuden mod agoraen. Her blandt de mange flittige, nøjsomme studerende, støder vi ind i Narmer, 5. semester studerende.

Hvad tænker du om SU lån?

“Jeg har ikke selv taget SU lån, men jeg mener egentlig, at det fungere som en fin ordning, sådan som det er nu. Jeg mener også, at det giver rigtig god mening som studerende, at man har den mulighed. Man kan tage lån, som ikke forrentes fuldstændig vanvittigt efter studiet er ovre”

Har du overvejet at tage et lån?

“Umiddelbart har jeg det sådan, at jeg ikke har lyst til at tage nogle lån som studerende, men jeg kan godt forstå, at studerende gør det. Jeg tror ikke, at jeg personlig vil tage et, men det er da helt sikkert noget, jeg har overvejet”

Narmer er heller ikke bleg for lige at lufte sin holdning omkring den nye 2025 plan. I den har regeringen forslået at gøre mere af SU´en lånebaseret.

“2025 planen har jeg det lidt ambivalent med, særlig fordi jeg mener, det er en dårlig ide at en stor del af SU´en skal gøres lånebaseret. Det mener jeg, da jeg ikke synes, det er fair, at de studerende skal betale regningen for skattelettelser i toppen. Igen er der nogen, der føler, det er en god ide. Man må også have respekt for deres politiske synspunkter, personligt synes jeg det er en dårlig ide”

Vil du så mene det er bedre at fjerne SU lånet fuldstændigt?

“Det er selvfølgelig at gå over i en helt anden boldgade. Jeg tror stadig, at studerende, der vælger at tage et SU lån, er i stand til at forvalte den gæld, de bygger op i løbet af deres studietid, på en ordentlig måde. Det er at gå til ekstremerne enten at gøre SU systemet helt lånebaseret eller helt at fjerne muligheden for at tage et SU lån. Jeg føler, at den løsning, vi har lige nu, er ret god. Vi har pillet ved SU´en de seneste par år. Jeg synes ikke, at det hele tiden er de studerende, som skal betale regningen for eksempelvis skattelettelser i toppen. Hvorfor ændre noget der fungerer?”

Og med de ord slutter vores lille tur rundt blandt de studerende på instituttet, hvor vi lige tog temperaturen på SU lånet.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø