Nyt SIO

Dårlig pengekultur skaber splid i SiO

Det gik hedt for sig på SiO-mødet tirsdag den 16. maj, da snakken kom ind på foreningernes ansøgningskultur. Flere foreninger bruger først penge og søger om dem bagefter.

Der opstod en heftig diskussion på sidste SiO-møde, da der endnu engang var en forening, der søgte om penge, de allerede havde brugt. Samfundsblik havde ekstra udgifter efter arrangementet med ungdomspolitikerne og sendte en ansøgning til SiO dagen inden mødet. En ansøgning som efter Samfundsbliks mening var i orden og sendt inden for SiOs ansøgningsfrist.  

Det var der ikke enighed om blandt repræsentanterne i koordinationsudvalget. Jens Lemb, formand for den nystiftede forening Vandkøleren og tidligere formand for FUS, gav udtryk for, at det var stærkt beklageligt. Endnu engang havde en forening søgt om allerede brugte midler.

Lige siden mit allerførste SiO-møde, så har det været et problem. Vi har diskuteret det at søge for allerede brugte midler. Det er ikke i orden!

Når foreningerne på instituttet skal bruge penge til arrangementer for de studerende, skal de søge om dem hos SiO. Det foregår i koordineringsudvalget, hvor alle foreninger er repræsenteret. Her behandler de ansøgningerne, som kommer ind fra foreningerne.

Vi har ikke nosserne til at skære igennem

Jens Lemb er træt af, at foreningerne ikke tager det seriøst og bliver ved med at søge om penge, de har brugt. Han mener, at det er respektløst over for de andre foreninger, når man gør det på sådan en måde. Pengene skal fordeles bedst muligt, så der bliver opretholdt et levende studiemiljø.

Problemet ligger i, at vi ikke har nosserne til at skære igennem og sige: “Jamen, så får I ikke denne ekstrabevilling”. Det handler om, at vi som studiekammerater også skal kunne se hinanden i øjnene.”

Han er frustreret over den måde, tingene bliver håndteret på. Han udtaler, at beslutnigekræften bliver taget ud af SiO, når der bliver søgt om ekstra penge.

Når man søger om allerede brugte midler, så vrider man armen rundt på det her koordineringsudvalg. Fordi så er der en, som har hæftet personligt for det og lagt ud for sine egne penge. Så vi jo nødt til at godkende ansøgningen, føler vi. Vi er jo studiekammerater ved siden af.”

Det er ikke rart at være en del af SiO

Formanden for Samfundsblik, Mirella Nina Husic, kan ikke se det problem, som Jens Lemb taler om. Hun synes, det er sørgeligt, at foreningerne skal være så meget på nakken af hinanden. Pengene, der bliver søgt om, er for at skabe nogle gode rammer og oplevelser for de studerende. Derudover mener hun heller ikke, at de beløb, der bliver søgt om, er noget at hidse sig op over.

Selvfølgelig, hvis man gør noget megadumt, så skal man gå ind og sige, at det ikke er okay. I de to situationer, der har været med studieturen og ungdomspolitikerdebatten, der har det ikke været noget problem. Vi har altid fået at vide, at vi skal nok få de penge. Jeg kan forstå det, hvis vi søgte om 3000 kr. ekstra”.

Mirella Husic siger også, at de ekstra penge, der blev søgt til ungdomspolitikerdebatten, var pga. miskommunikation mellem IntRpol og Samfundsblik. Det viser sig, at også IntRpol søgte om ekstra midler den tirsdag. De havde dog en særaftale med bestyrelsen i SiO, som Samfundsblik ikke var bekendt med. Samfundsblik troede derimod, at de havde lagt fælles budget for arrangement. IntRpol holdt et grillarrangement efter Samfundsbliks debat, og der havde været snak om at slå budgetterne sammen.

Jeg bliver ked af det som formand, når der er nogen, der er så meget efter os. Det er ikke rart at være en del af SiO så. Vi kan godt se, at det ikke er okay, vi kommer til at overskride vores budget, men der var sket en miskommunikation. Vi vidste ikke, at vi skulle sende vores ansøgning tidligere, end vi gjorde. Derfor forstår jeg ikke, hvorfor man skal kritiseres. Det giver mig ikke lyst til at blive ved, hvis det skal være sådan, når man kommer til at fejle.” Udtaler Mirella Husic

En generel kulturændring

Fra formanden i SiO, Tobias Hulbæk Fog, er der en klar udmelding om, at de foreningsmedlemmer, der har lagt ud for deres foreninger, selvfølgelig skal have deres penge tilbage. Dog udtrykker han, at det er et problem, at foreninger først bruger penge og spørger om lov bagefter.

Grunden til, at vi mødes i koordineringsudvalget, det er for at tage stilling til, om det overhovedet er relevant at give disse penge. Når man så allerede har brugt pengene, så binder det koordinationsudvalget og sætter det ud af kræft.”  

Tobias Fog er klar over, at der til tider kommer ekstra regninger efter afholdte arrangementer, som for eksempel transport. Det kan ikke undgås. Foreningerne må prøve at lave så præcise budgetter som muligt.

“Man skal have et rap over nallerne, når man ikke følger de gængse spilleregler, der er. Man skal have at vide, at det er ikke helt okay det her. Selvfølgelig skal vi ikke straffe nogen.”

Han forstår godt frustrationen fra Mirella Husic, men mener, at det er en ligeså kedelig tendens, at det er nødvendigt at være efter foreningerne.

Jeg tror da, hele koordineringsudvalget helst vil være fri for at være efter foreningerne. Det er heller ikke nogle bestemte foreninger. Det er en generel kulturændring, der skal til her. Jeg synes ikke, koordineringsudvalget kun er efter en forening. De er efter alle, hver gang de gør det”.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø