Nyt

Du skal vælge bachelorprojekt, som du vælger kæreste

Den ligger derude. Stor og nervepirrende. Slutspurten, vi alle skal igennem. Med bachelorprojektet lukker vi endnu en dør bag os og åbner en ny. Denne gang er det bare lidt anderledes. Døren, vi skal lukke i 6. semester, er tung. Så tung, at vi nu skal være to om at lukke  den. 

Philip Eldal Johansen har netop lukket denne dør. Før sommerferien skrev og afleverede han sit bachelorprojekt og færdigjorde sin bachelor. Det forløb bare ikke helt, som han havde tænkt sig. Philip er en meget selvstændig og ambitiøs person. Han kan bedst lide at arbejde alene, som han selv siger. For Philip er det resultaterne, der tæller. Han er vant til, at det, der bliver nedfældet på papiret, er et udtryk for, hvad han selv tænker. Der er ikke andre, som skal blande sig i denne proces end ham selv.

Derfor var det noget af en kamel for ham at sluge på 5. semester, da han fik af vide, at han skulle skrive sit bachelorprojekt sammen med en anden.

”Jeg har tænkt som alle andre folk, der godt kan lide at skrive alene eller besvare en opgave individuelt: Det var lige godt satans. Det var sgu træls. Fordi man er vant til at være meget mere selektiv i de valg af emner, man skriver.”

Philip mener, universitet skal være symbolet på det individuelle og selvstændige arbejde. Det er nysgerrighedens legeplads, og det skal være drevet af lyst og interesse.

”Jeg synes, man kan sige, at de er gået lidt på kompromis med formålet for universitet. Og det er at skabe nysgerrighed og skabe interesse. Noget som i mit hoved er individuelt baseret.”

En lunken begrundelse

Philip ved dog , hvornår han skal tage sine kampe, og hvornår han må følge instituttets nye, stramme linje. Der var ikke noget at stille op. Instituttet ville finde en partner til ham, hvis han ikke selv kunne eller ville.

”Det, som vi fik af vide var jo, at de valgte, vi skulle skrive med en partner for at fordre samarbejde. Det skal man kunne, når man kommer ud i den virkelige verden. De fleste studerende vil nok anse det for at være en lunken begrundelse. En begrundelse, som ikke dækker over den reelle begrundelse, som er, at det er på grund af økonomiske årsager.”

Philip måtte bide i det sure æble og lede efter en partner. Det værste ved samarbejdet med en anden var, at han skulle gå på kompromis med sin bachelor. Han kunne ikke selv bestemme, hvilket emne han skulle skrive om, men skulle blive enig med en anden om det. Selve ideen bag universitet er, at du skal arbejde selvstændigt og tænke i dine egne baner. For Philip brød dette samarbejde denne ide.

Det fungerer meget godt i politik, for der handler det om at få repræsenteret flest mulige holdninger. Hvorimod hvis man indgår kompromisser, hvad angår ting som er relateret til universitetet, så går man også på kompromis med de ting, man selv synes er spændende, den måde man selv anskuer emnet på.”

Metode 3 fungerer som kvalitetsstempel

Philip satte sig ned og tænkte over, hvordan han kunne finde den bedste partner. Han er ikke bleg for at indrømme, at han måler sådan et samarbejde ud fra det resultat, som bliver opnået. Han kunne ikke vælge hvem som helst.

Jeg er ikke en person, som vælger samarbejdspartner ud fra personlige eller venskabelig årsager. Jeg er meget rationelt tænkende omkring de ting. Man skal vælge sin partner efter forventninger. Man skal have ens forventninger til den mængde arbejde, man skal lægge i det. Forventningsafstemning er en forudsætning for et godt samarbejde.”

Philip valgte derfor at indgå et samarbejde med hans Metode 3 partner, Anders Stenner, under forudsætning af, at de havde lavet en god Metode 3 opgave. Den opgave fungerede som et kvalitetsstempel for Philip. Det gjorde ham mere sikker på, at samarbejdet kunne lade sig gøre og ende med et resultat, han også selv ville være tilfreds med.

”I forhold til arbejdsprocessen blev vi hurtigt enige om, at vi havde høje ambitioner og lavede derfor en læseplan over, hvad der skulle læses og opdateres. Så man behandler tiden effektivt, og det kan man kun gøre, når man er på samme side. Jeg synes, hele arbejdsprocessen var enormt velfungerende.”

Vælg efter din passion og lyst

Det betyder ikke, at Philip er blevet mere tilbøjelig til at arbejde i grupper. Det går ham på, at han må give afkald på nogle af sine egne ideer og nysgerrighed, når han indgår i et samarbejde.

”Man kan godt blive irriteret på hinanden i løbet af skriveprocessen på grund af småting som formuleringer eller indholdsmæssige uenigheder. Jeg tror, jeg vil sætte grænsen, hvis hele omdrejningspunktet for opgaven som en problemstilling eller hypoteser blev ændret mod min vilje.”

Det lykkes at få lavet et projekt, de begge var tilfredse med. Det vigtigste for Philip var, at han kunne stå ved det, der var blevet skrevet. Han følte ikke, at de kompromisser, der var indgået, havde ødelagt hans tanker om, hvad projektet skulle omhandle. Hans bedste råd til de næste, som skal skrive deres bachelor, er:

Mit bedste råd vil være at vælge bacheloremne, som man vælger sin kæreste. Efter kærlighed og lyst. Dét ud fra forudsætningen om, at man skal skrive i par. Det, jeg mener, er ikke, at man skal vælge sin partner, som man vælger sin kæreste, men vælge det, du vil skrive om, som når du vælger kæreste. Efter passion og lyst!

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø