Nyt

Dygtighed er et grimt ord

Man bliver ikke ansat som statskundskaber hos instituttets egen Dan Bonde Nielsen, fungerende kontorchef i Odense Kommunes fællessekretariat, hvis man bare er ”dygtig”.

Dan tager imod mig 8:25 ved Borgmesterkontoret. Han er veloplagt, engageret og ikke mindst; tidligt på den. Inden jeg får stillet min nysgerrighed, får jeg tilbudt en kop kaffe, og Dan henter også en kop til sig selv.

Jeg inviterede mig selv ind til en samtale med Dan, uddannet can.scient.pol og senere ph.D. studerende, og desuden har han en bachelor i HA; alt sammen på SDU. Dette besøg er af ren nysgerrighed for, hvad jeg kan lave, når jeg selv skal ud i den rigtige verden. Mit første spørgsmål var derfor ikke overraskende: Hvad forventer du af en færdiguddannet statskundskaber? Jeg regnede med, at fokus lå på studiet samt det at blive rigtig dygtig i sine fag, skulle være prioritet nummer et. Jeg regnede med 12-taller. Er det noget, du også stresser over, vil du også finde Dans svar beroligende.

 ”Karakterer betyder overraskende lidt”

Karakterer fortæller selvfølgelig noget om den jobsøgendes niveau, men det er ikke noget Dan vægter højere end andre kvaliteter. Han mener ikke umiddelbart, at dygtighed alene kan bære en studerende ud af studiet og videre i job. Dog kan karakterer bruges som tungen på vægtskålen i en situation, hvor to kandidater er lige egnet til jobbet.

Karakterer betyder ifølge Dan overraskende lidt, og så må fokus, selv i studietiden, ikke kun være på studiet.

Lad vær med at lægge alt dit fokus på studiet

En overbygning på sin uddannelse giver selvfølgelig særlige analytiske kompetencer, men selv et fritidsjob på en Shell tank kan, hvis vinklet rigtigt, give en fordel i en jobsøgningssituation. Det fortæller Dan, inden han uddyber. ”Det handler om at matche de kompetencer, man får gennem ikke umiddelbare studierelevante jobs eller andre aktiviteter til det job, man gerne vil have.”

Spørger man Dan, hvad der er fedt at læse på et CV, svarer han det klassiske; studiejobs, frivilligt arbejde og kontakt med organisationer – eller rettere, det der kan vinkles til jobsituationen. Faktisk er det mindst fedt at læse, at jobkandidaten udelukkende kun har været på sit studie.

Kommunaljobs er det ypperste, man kan opnå

Der bliver gjort grin af det både uden for og inden for på instituttet – vi ses i Faaborg-Midtfyn Kommune efter kandidaten. Lidt fordi det skræmmer folk at bruge fem lange år på at lande et mellemlederjob i en halvlille kommune, men mest fordi, at det ikke er langt fra sandheden. Men for Dan er arbejdet i en kommune lige sagen. Faktisk skrev Dan Bonde sin Ph-d.-afhandling om administrative reorganiseringer i de danske kommuner post strukturreformen 2007.

Til sidst i mit møde med Dan Bonde Nielsen giver han de studerende på instituttet gode råd. Her lægger han fokus på, at man sørger for at sammensætte en fagpakke på overbygningen, man kan holde ud. Man skal selvfølge være strategisk, og strategi afspejles, ifølge Dan, i store mængder af scient.pol.er, der arbejder med offentlig forvaltning. Men han opfordrer til, at man vælger noget, der også interesserer en.

Hvis kommunaljobbet er noget, der tiltaler en, er der på Dans arbejdsplads Odense Kommune god mulighed for at få et studiejob. Som studentermedhjælper i Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune kan man eksempelvis få lov at afprøve sine retoriske talenter i et udkast til en borgmestertale. Der er som Dan fortæller: ”Der er ret god arbejdskraft i studentermedhjælpere”, og det er nok også derfor, at Dan selv henter sin kop kaffe om morgenen.

The following two tabs change content below.

Mariam Førby

Nyeste indlæg af Mariam Førby (se alle)