Nyt

Udveksling på Statskundskab – et indblik i mulighederne

I denne kolde og grå tid kan man hurtigt blive tiltrukket af tanken om varmere himmelstrøg og farver i hverdagen. Hvad hvis jeg fortalte dig, at det er muligt at læse Putnam, Waltz og Marx under en sydlig sol eller måske i en pulserende storby?

Er du en af de studerende, der kan se dig selv i en hverdag langt væk fra Cam-pusvej, letbanebyggerier og den evige salatbar i kantinen?                                       Så læs med her i Skaberstatens ’udvekslings-miniguide’.

Studerende, der har været forbi studiekontakten for at undersøge muligheden for udveksling på bacheloren, ved, at det er noget, de fraråder de studerende. Det handler om, at de obligatoriske fag og fagkombinationer, du har på bacheloren på statskundskab, er svære at finde på andre universiteter. Dette gør sig ikke kun gældende på Syddansk Universitet, men også i Århus, hvor studievejledere anbefaler de studerende til at vente med udveksling til kandidaten.

På SDU International hjælper og vejleder udvekslingskoordinatorer de studerende på SDU omkring udveksling. Her har de en lille drøm om, at studienævnet former et mobilitetsvindue, så det bliver muligt at komme på udveksling på bacheloren.

Sådan et mobilitetsvindue er der på Københavns Universitet. På 5. semester har de fagene Sammenlignende Statskundskab og International Politik og dermed en mulighed for at tage afsted med Erasmus-programmet.

Summerschools

Indtil Syddansk Universitet tilbyder de samme muligheder, er der andre tilbud, du kan holde øje med. Kan du ikke vente til kandidaten med at komme af sted, kan du tage sommerfag i udlandet.

Vi har snakket med Nadine på 5. semester, som har været i Prag og Amsterdam for at opleve studielivet uden for SDU.

Nadine søgte ikke igennem SDU International, men igennem en portal, hvor uni-versiteter tilbyder sommerfag. Hun lavede selv benarbejdet for at finde ud af, hvilke universiteter der var gode. Hun undersøgte bl.a. den internationale rangering af universiteter. Du kan selv tage et kig på den her.

Hun betalte selv udgifterne, der var forbundet med opholdet. Priserne for summer schools varierer meget og kan ligge i begge ender af prisskalaen, alt afhængig af hvilket universitet du gerne vil gå på. Nadine betalte selv ca. 10.000 kroner for de ophold, hun valgte.

Hvis du gerne vil undersøge dine muligheder for at tage sommerfag, kan du enten give SDU International et visit eller kigge her.

Udveksling på kandidaten

Hvis du allerede nu er så langt på din uddannelse, at udveksling på kandidaten er relevant for dig, følger her en lille oversigt over de skridt, der ligger foran dig.

Udveksling er en gensidig aftale mellem to universiteter. Det betyder, at når SDU sender en studerende på udveksling på et universitet, skal SDU i princippet også modtage en udvekslingsstuderende. Du kan både tage af sted med Erasmus-programmet, men der er også mulighed for at indgå i en oversøisk udveksling igennem SDU’s partneraftaler.

Men hvordan foregår det så?

Det er SDU International, der skal nominere den studerende til en udvekslingsplads. Den største del af arbejdet ligger dog hos den studerende selv, både før og efter nomineringen. På SDU Internationals hjemmeside ligger der bl.a. en checkliste over alle de ting, du skal være opmærksom på. For at overskueliggøre processen har vi sammensat en lille tretrinsmodel over ansøgningsprocessen:

  1. LÆS: Undersøg fagkatalogerne – det vil sige, find ud af hvilke universiteter og hvilke fag der er spændende og relevante, herefter skal du lave en prioriteret liste over de mest interessante muligheder. Dette sker ved to ansøgningsrunder om året, 1. marts for Erasmus-programmet og 1. oktober for oversøiske aftaler. SDU international indstiller dig herefter til de ønskede pladser.
  2. ANSØG HJEMUNIVERSITET: Søge forhåndsgodkendelse hos studienævnet – dette skal gøres igennem studiekontakten, som står klar til at vejlede.
  3. ANSØG VÆRTSUNIVERSITETET: Ansøgning til det specifikke universitet, når du har fået en plads tildelt. Ansøgningsprocedurerne er forskellig fra universitet til universitet.

Der er altså muligheder for at opleve verden som studerende på SDU. Er du blevet helt varm ved tanken om udveksling, og vil du gerne vide mere, anbefaler vi, at du besøger SDU International på Gydehutten.

The following two tabs change content below.

Emma Dasseville Hoeggaard