Nyt

”Jeg tror, Samfundsblik er en anelse opportunistiske, når de søger penge”

Der er røre i SiOs andedam. Jonas Mosumgaard, formand for Samfundsblik, føler, at de andre foreninger er uretfærdigt meget efter ham og hans forening til koordineringsudvalgsmøderne. Denne kritik kan Narmer Fogh, formand for IntRpol og tidligere formand for SiO, ikke nikke genkendende til.

Det var ikke en uvant situation, Jonas Mosumgaard sad i til årets sidste SiO-møde. Her skulle der søges penge til introdagene for de nye statskundskabere. En vigtig mulighed for at gøre reklame og få nye – og friske – kræfter i medlemsrækkerne. Ifølge koordineringsudvalget søgte Samfundsblik dog for mange midler og måtte skrue ned for budgettet. Det er langt fra første gang, at Jonas har stået i den situation.

Selvom Samfundsblik lagde et højt budget, så mener Jonas ikke, at der er regler for, hvor meget de må søge til introdagene. Han mener, at Samfundsblik er offer for en tendens, hvor det hver gang er dem, der står for skud, når der skal ændres i budgetterne til en ansøgning. Jonas tilføjer yderligere:

”… det ligger i, at SIO (koordineringsudvalget red.)har haft en konsensus om, at Samfundsblik er den der, man får lov til at prikke til. Ikke den mobbede dreng i klassen, men den der, man lige kan roaste lidt mere end de andre, hvor det stadig er okay. Og det er jo egentlig den, man lidt skal gøre op med, og også det der er begyndt at ske.”

Jonas har tidligere oplevet at blive råbt af til et SiO-møde, hvilket han dog ikke bliver længere. Han husker, det startede sidste forår. Der var problemer med, at Samfundsblik søgte om penge, der allerede var brugt på arrangementer. Det var et generelt problem i SiO, som koordineringsrådet gjorde op med i fællesskab. Samfundsblik var dog, indrømmer Jonas, lidt langsomme til at ranke op i sig selv. Han mener derfor, at Samfundsblik gjorde sig upopulær dengang, og at det siden har hængt ved.

Jonas ligger vægt på, at der ikke er nogen, der bliver lagt for had i koordineringsudvalget. Alle har det godt med hinanden, og det er udelukkede indholdet, der er uenighed om. Han mener selv, det er en besværlig balance, da det kan være nogle lange møder, og der derfor skal være plads til at grine. Det går dog lidt for ofte ud over samfundsblik, og man skal blive bedre til at dele kritikken ud.

Det handler ikke om fortiden

Formanden for IntRpol og tidligere formand for SiO, Narmer Fogh, afviser kategorisk, at Samfundsblik bliver kritiseret uretfærdigt meget. Han påpeger, at der bliver gået mindst lige så meget til de andre foreninger, men at Samfundsblik har haft nogle problemer i deres ansøgninger. Han fremhæver selv upræcise budgetter og urealistiske beløber. Han mener heller ikke, at Jonas står i en let situation, når han sidder alene fra Samfundsblik og skal argumentere for et budget som kasseren, og ikke Jonas, har udformet.

Narmer tror, det handler om, at Samfundsblik er kommet ind i en mølle, hvor der bliver stillet spørgsmål til dem på grund af de her mangler i ansøgningen. Det bliver understreget, at der på ingen måde er nogen, der prøver at få Samfundsblik, eller nogen anden forening, ned med nakken. Narmer uddyber:

”Jeg tror, Samfundsblik måske er en anelse opportunistiske, når de søger penge. Jeg synes ikke, det er en generel tendens, men det har de måske været, særligt her i foråret.”

 Det skyldes således ikke efterbevillingerne fra sidste forår, som Jonas mener. Narmer udtrykker, at SiO har haft et stramt budget, og at Samfundsblik ikke har skåret ned ligesom de andre foreninger.

Han kan ikke huske, hvornår man sidst tvang en forening til at skrue ned for budgettet, og indrømmer, at det er svært at finde – eller at man i hvert fald skal en del år tilbage. Han mener dog, at det kun er i år, der har været en særlig kritik af Samfundsblik. Han mindes ikke, det er nogen generel tendens, der har været igennem årene. Foreningen har ikke tilrettet deres ansøgningerne efter SiO’s økonomiske situation. Det er derfor ikke underligt, at Samfundsblik oplever kritiske spørgsmål.

Narmer roser Jonas for hans indsats. Det er ikke Jonas, der udformer ansøgningerne, og han forsvarede også ansøgningerne som næstformand, hvilket man kun kan rose ham for. Narmer giver Samfundsblik et råd med på vejen. Han mener, foreningen skal kigge indad i egen forening og se på, hvad man praktisk kan gøre for at undgå kritiske spørgsmål. En løsning kunne være at dukke op med både kasser og formand til koordineringsmøderne.