Nyt

Det gode studieliv er, hvad du gør det til

På Institut for Statskundskab er der et væld af muligheder for at begrave sig i foreningslivets frivillige finurligheder. En masse døre, der åbnes til et inspirerende og spændende studieliv, men er det gode studieliv nødvendigvis forbundet med et aktivt foreningsliv? Vi har spurgt Kristian Steen Vilner Andersen om, hvordan det er at gå på universitetet uden at være med i en forening.

Der er ingen, der har sagt, at det skulle være nemt at gå på universitet. Særligt når du starter, er der en masse nye ting, du skal forholde dig til. Hvor ligger U110 henne? Hvad skal jeg bruge blackboard til, hvornår skal jeg til min første eksamen, men vigtigst af alt, hvordan får jeg et godt studieliv? Et spørgsmål mange stiller sig selv et utal af gange gennem deres studeliv. Det er ikke altid nemt at finde sin plads i en verden, der indsnævres for hvert år.

Der er meget information, og du svømmer rundt i en tsunami af gode råd til, hvad du skal gøre, og hvad du bestemt IKKE skal gøre. Et råd, der går igen på de lange gange, er rådet om at melde sig ind i foreningslivet.

Foreningslivet kan tilbyde et fedt socialt liv med en masse spændende bekendtskaber på tværs af årgange. Derudover er det en god mulighed for at få studiet lidt på afstand og fordybe sig i noget andet. Der er ingen tvivl om at foreningslivet bidrager positivt til studielivet på instituttet.

Der er dog også en masse studerende, som ikke er aktive i foreningslivet. Derfor har vi hørt en af dem, om hvordan studielivet er på den anden side af foreningslivet.

Jeg mødes med Kristian Steen Vilner Andersen efter hans forelæsning i Offentlig Forvaltning og Organisation en onsdag eftermiddag. Kristian er 23 år, går på femte semester og er oprindeligt fra Faaborg. Vi køber os en kop glohed kaffe fra kaninen og sætter os ind i The Winter Garden for at snakke om hans studieliv.

Når Kristian husker tilbage på sin studiestart, mindes han den store omvæltning, det var at gå fra gymnasielivet til universitetslivet. Han var overladt mere til sig selv. Hvis der er noget, han var i tvivl om, måtte han selv opsøge det. Han kunne ikke bare jage hånden i vejret og regne med, at forelæseren gav ham det hele.

Det sociale liv var heller ikke noget, der kom af sig selv. Han skulle gøre en indsats, hvis han ikke bare ville sidde og kigge ud i luften. Der er ikke noget, der kommer af sig selv på universitetet.

”Da vi startede, fik jeg meget det indtryk både af undervisere og folk, der gik her, at det sociale liv lå 100 % i foreningerne. Derfor prøvede jeg at være en del af en forening og snakke med så mange som muligt. Det gik hurtig op for mig, at det var ikke muligt for mig, og det gik ud over mit studie. Så fandt jeg ud af, at de relationer, du har brug for, er dem, du selv ligger energi i”, udtaler Kristian om sit forsøg på at skabe sig et studieliv i den første tid.

Kristian startede med at melde sig ind i IntRpol, men måtte sande efter et stykke tid, at det dog ikke var noget for ham alligevel. Det handlede ikke om, at IntRpol var en dårlig forening. De laver nogle fede arrangementer, som Kristian trofast møder op til. Han følte bare ikke, at han passede rigtig ind.

”Mit indtryk, da jeg startede var lidt, at hvis du ikke var med i nogen forening, så får du ikke noget studieliv, men det kan du sagtens. Hvis du også er en ligesom mig, der ikke har super meget overskud altid, så er det bedre at være sammen med dem, som man har det godt med. Det er selvfølgelig individuelt,” lyder det fra Kristian. 

Det gode studieliv afhænger ifølge Kristian ikke af, om du er aktiv i foreningslivet eller ej. Det handler om de valg, du tager. Hvis du vil have et fedt studieliv, så skal du gøre noget for det. Det betyder ikke, at du skal melde dig ind i en forening, men at du skal mærke efter, hvad der fungerer bedst for dig.

”Jeg synes sagtens, man kan gå på studiet uden at være medlem af en forening. Det sociale er, hvad du gør det til. De relationer, du selv vælger at bygge op. Jeg snakker med folk på studiet, men jeg har også min egen gruppe, som jeg snakker meget med i fritiden. Det er fint at have friheden til bare at fokusere fuldt ud på studiet. Den tid, jeg så har tilovers, kan jeg bruge på de relationer, jeg har overskud til at bygge”, udtaler Kristian om hans studieliv.

Han vil gerne opfordre sine medstuderende til stadig at møde op til foreningernes arrangementer, selvom du ikke er medlem. De laver nogle spændende arrangementer, og det er en god måde at udvide dit netværk hos de andre årgange.

Kristians råd til både de nye og gamle studerende er, at de skal huske at mærke efter. Man skal ikke lade sig kue, hvis ikke man kom ind i den forening, man søgte, eller dumpede en eksamen. Så er det bare med at prøve igen. Du får ikke nogen venner, kammerater eller studiegruppe ved bare at sidde og kigge lige ud i luften.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø