Nyt Politik Studiemiljø Syddanske Studerende

Studerende turde ikke stille op for Syddanske studerende

Billedet er fra Syddanske Studerendes hjemmeside.

Det forlyder ifølge Stine Maach, formanden for Syddanske Studerende, at der var studerende på Institut for Statskundskab, som ikke ønskede at stille op for dem, da de på grund af Agoralisten frygtede at komme i ”bad standing” på deres studie.

 Valget er overstået, og de nye kandidater er fundet til diverse råd og nævn. Resultatet kunne dog have set anderledes ud, hvis der var flere kandidater fra Syddanske Studerende på Institut for Statskundskab. Kandidaterne var ellers fundet, men det hele tog en drejning, da den nye politiske organisation, Agoralisten, offentliggjorde dens opstilling til universitetsvalgene.

Syddanske Studerende oplevede pludselig, at flere af de kandidater, de havde fundet på Institut fra Statskundskab, meldte fra og bekendtgjorde, at de ikke havde lyst til at stille op for Syddanske Studerende alligevel. Sådan lyder det fra formanden for Syddanske Studerende, Stine Maach, der i et interview til Skaberstaten fortæller, at de fik flere tilbagemeldinger fra studerende, der var bange for, de blev sat i et dårligt lys, hvis de stillede op for Syddanske Studerende og ikke Agoralisten.

”Vi havde taget aktivt fat i flere studerende fra instituttet før valget for at høre, om de ville stille op for os, men de sagde, at de ikke ville. Det skabte en utryg stemning, og vi mistede mange kandidater fra Statskundskab på grund af det. Der var mange mulige kandidater, som gerne ville stille op, men som ikke turde det. Det, synes jeg, ikke er særlig demokratisk,” udtaler Stine Maach.

Netop det udemokratiske i dette scenarie står i skærende kontrast til det, som Agoralisten eller gik til valg på. Det ene af deres hovedmål handlede netop om at styrke studenterdemokratiet og den demokratiske debat på SDU. Det stiller Syddanske Studerende nu spørgsmålstegn ved.

”Jeg synes, vi arbejder rigtigt hårdt, og jeg tænker, at hvis Kenneth Skovly Larsen engagerede sig lidt i foreningen her, ville han også vide, at vi sidder en masse studerende, som kæmper røven ud af bukserne hver dag og ligger rigtigt meget tid i at gøre det så godt, vi kan. Vi kunne selvfølgelig altid bruge flere ressourcer, vi kan altid gøre det bedre, men vi ville også stå meget stærkere, hvis vi stod sammen i stedet for at kæmpe mod hinanden,” lyder det fra Stine Maach.

Syddanske Studerende synes også, at det var en meget modig melding fra Agoralisten, da de var ude at sige, at de var bedre til at repræsentere de studerende. Det var i Stine Maachs ører en sjov udmelding, da der med undtagelsen af en, kun sidder studerende fra Statskundskab på listen. Hun går med til, at de over tid kan komme til at repræsentere flere studerende, men fakta er ifølge Stine Maach, at de lige nu kun repræsenterer Statskundskab.

Håb om et godt samarbejde fremover

 Under valgkampen blev der snakket om, at det var et demokratisk problem, at der kun sad studerende fra Syddanske Studerende i bestyrelsen og de akademiske råd. Det har sidenhen ændret sig efter valget, og Agoralisten sidder nu også med på den ene plads i bestyrelsen, samt pladserne i akademisk råd på det samfundsvidenskabelige fakultet.

Hos Syddanske studerende er man glade for, at der er flere, der gerne vil stille op og støtte op om studenterdemokratiet. De synes dog, det var ærgerligt, at der var så meget lukkethed omkring oprettelsen af Agoralisten, også er de slet ikke enige i de anklager, som listen er kommet mod dem.

”Jeg kan godt lide, der er debat. Jeg synes bare, det er ærgerligt, at de har følt, at der har været behov for at holde deres tilblivelse hemmelig i stedet for at være åbne og ærlige omkring det. Det havde været bedre, hvis de allerede dengang, de blev stiftet startede en dialog, så vi op til valget kunne have haft en bedre debat. Det bliver hurtigt noget mudderkastning, og det, synes jeg ikke, er den rigtige måde at gøre det på”, udtaler Stine Maach.

Hun lægger samtidig også vægt på, at de som forening har rigtig mange kandidater fra de forskellige studier. De ved derfor, hvad det er for problemstillinger, der rører på sig derude. Selvom vi på flere punkter er ens som studerende, så er der også problemstillinger, der er forskellige fra fakultet til fakultet.

”Vi har et vildt godt grundlag for at repræsentere alle. Vi har haft åbne møder, hvor man kan komme og høre vores kandidater, om hvad det vil sige at sidde i de forskellige råd”, lyder det fra Stine Maach.

I forhold til fremtiden har hun intentioner om, at Syddanske Studerende skal have et godt samarbejde med Agoralisten. Hun håber, de vil gå med til at indgå i en positiv dialog og få lagt retningen for et stabilt samarbejde.

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø