Arbejdsmarked Dansk politik Folketingsvalg Job og Praktik Politik Samfundsblik

Hvem er Peter Arnfeldt?

I morgen holder Vandkøleren og Samfundsblik det fælles arrangementet: Hvad kan jeg blive som statskundskaber? Som svar på dette spørgsmål har de inviteret tidligere spindoktor, Peter Arnfeldt, til at komme og fortælle om sin karriere. Men hvem er manden, der tilbage i sin tid på borgen, fik kælenavnet ”Mørkets fyrste”? Skaberstaten bringer her et lille sammendrag af beskrivelser om Peter Arnfeldt, så du selv slipper for at scrolle Google igennem. 

Lad os til at starte med få de basale oplysninger på plads. Peter Arnfeldt er født i Kolding 1972, men voksede op i Rødekro sammen med sine forældre og yngre bror. Da han blev færdig med sin studentereksamen, strøg han til Århus for at læse cand. scient. pol. Han har dertil også en Master i kommunikation fra University of Westminster i London. 

“Mørkets fyrste”

Peter Arnfeldt startede sin karriere indenfor politisk rådgivning i 1997, hvor han blev ansat som kampagneudvikler og pressechef for Det Radikale Venstre. Det skulle vise sig, at Peter Arnfeldt var god til at håndtere det politiske liv på Christiansborg. I hans eftermæle som politisk rådgiver kan han tilskrives at være ansat som spindoktor i tre forskellige partier i tre forskellige ministerier. Det omfatter pressechef for økonomiminister Marianne Jelved (R) fra 1999-2001, derefter for økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) fra 2001-2004 og fra 2010 særlig rådgiver for skatteminister og senere hen undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V).

Han overlevede, som den eneste spindokter, overgangen fra SR-regeringen til VK-regeringen i 2001. Der kan dermed sættes en fed streg under, at manden kunne sit håndværk. Denne store karriere i politisk rådgivning, blev af hans kritikere begrundet for at være et udtryk for hans øget fokus på at sælge politiske projekter, i stedet for deres substans. 

Det var ikke det eneste, som gjorde ham kontroversiel blandt det stigende antal politiske rådgivere. Peter Arnfeldt havde et anstrengt forhold til pressen. I hvert fald til visse af journalisterne på Christiansborgredaktionerne. Han fik gennem årene et ry for at føre en liste over dem, han ikke ville kontaktes af. 

Han var kendt for at gå hårdt til journalister, der lavede faktuelle fejl i artikler og indslag. Et konkret eksempel, var da han erklærede to journalister fra Morgenavisen Jyllandsposten, uønskede til en pressebriefing i Økonomi- og Erhvervsministeriet i 2003. Beslutningen skulle han have taget i forlængelse af, at journalisterne havde skrevet kritiske og efter ministeriets opfattelse misvisende artikler om Bendt Bendtsen. Det var med udgangspunkt i sådanne episoder, at han fik tilnavnet ”Mørkets fyrste” og var kendt som en af de hårde hunde blandt spindoktorerne på Christiansborg.

Peter Arnfeldt har været en af de højst lønnede spindoktorer med en løn på 1.336.399 kr. ifølge Ugebladet A4.

Arnfeldt og Thorning

De fleste borgere, som ikke har haft deres faste gang på Christiansborg, husker måske Peter Arnfeldts andel i Helle Thorning-Schmidts skattesag tilbage i 2010. Selve sagen gik på, om Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, var skattepligtig i Danmark. Skat endte med at afgøre den 16. september 2012, at Stephen Kinnock ikke havde været skattepligtig i perioden 2007-2009. Året efter sprang sagen op igen og her kommer Peter Arnfeldt ind i billedet og medierne spotlights. 

En uge inden folketingsvalget 2011, bragte B.T. en historie om, at Helle Thorning-Schmidt havde fået sin mands skattefradrag uberettiget i seks år. Historien blev skrevet med afsæt i et læk af Thornings og Kinnocks skatteafgørelse. Denne lækage blev Peter Arnfeldt senere hen mistænkt af Ekstra Bladet, for at stå bag. Dagbladet påstod, at de havde siddet i forhandling i flere måneder med spindokteren, der skulle være i besiddelse af Helle Thornings-Schmidts skatteafgørelse. Beskyldninger gik samtidig på, at han ville lække dem for at hjælpe sin minister Troels Lund Poulsen og sætte Helle Thorning-Schmidt i mediernes søgelys.  

Peter Arnfeldt blev på baggrund af Ekstra Bladets beskyldninger, politianmeldt af Skatteministeriet i 2011 for at overlevere fortrolige oplysninger. Sigtelsen besluttede anklagemyndigheden dog at frafalde i 2014, da Københavns politi ikke mente, man kunne forvente, at Peter Arnfeldt blev kendt skyldig i anklagen. Han blev derfor renset helt for at stå bag lækagen. 

Hvis du vil læse mere om skattesagen, kan du læse videre her: https://www.berlingske.dk/politik/faa-overblik-over-skattesagen#01

I medgang og modgang

Der er ingen tvivl om, at Peter Arnfeldt har været blandt de mere kontroversielle i sin tid som politisk rådgiver. Endnu et eksempel på dette var under folketingsvalget i 2007, hvor han spillede en særlig rolle i Ny Alliances valgkamp. Han havde ikke officielt noget med Ny Alliance at gøre, men uformelt fungerede han som usynlig rådgiver for partileden Naser Khader. Dertil skal det tilføjes, at Peter Arnfeldt er gift med Ulla Østergaard, der dengang under valgkampen var ansat som pressechef for Ny Alliance.  

Peter Arnfeldt har også haft en tid udenfor dansk politik og fungerede som kommunikationsdirektør i det daværende Dong Energy, i dag kendt som Ørsted fra perioden 2004-2008, samt kommunikationsdirektør i VKR Holding fra 2008-2009. Han har i dag egen virksomhed, kaldet Arnfeldt og Co.

Kilder: Altinget, Berlingske Tidende, Kristeligt Dagblad, Ritzau, Ekstra Bladet, Dagbladet Børsen, JyskeVestkysten, Morgenavisen Jyllands-Posten, Information og DR.dk. 

The following two tabs change content below.

Mads Vikkelsø