Nyt

Kristian Jensen: ”Verdensmålene dækker det hele”

Det er ikke nogen hemmelighed, at Kristian Jensen er en af de mest omdiskuterede politikere de sidste fem år, både af gode og knap så gode årsager. I det første halve år af 2019 blev han googlet flere gange end statsminister Mette Frederiksen. I 2015 satte han spørgsmålstegn ved den daværende formand for Venstres ledelse af partiet, og var derved med til at indlede en af de mest kontroversielle perioder i partiets historie, de såkaldte ”delte formandskab” med Lars Løkke Rasmussen. Denne periode kulminerede i, at Venstre tabte statsministerposten efter folketingsvalget i 2019. Efter uger med drama var det slut med det delte formandskab, da både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen trak sig d. 31. august 2019. Som Udenrigsminister var Kristian Jensen i 2015 med til at forhandle FN’s verdensmål på plads. Og lige netop verdensmålene fylder meget i Jensens hverdag, da han er formand i Christiansborgs tværpolitiske netværk for verdensmålene, og bruger meget af sin tid på at tage landet rundt og holde foredrag om verdensmålene. Et af disse foredrag finder sted mandag d. 9. december på det samfundsfaglige fakultet på SDU. I denne anledning har Skaberstaten taget en snak med Jensen om, hvorfor verdensmålene er så vigtige, om det er realistiske mål, og hvad han selv vil huskes for.

Verdensmålene dækker det hele

Som formand for Christiansborgs tværpolitiske netværk for verdensmålene, fylder FN’s verdensmål en stor del af Kristian Jensens hverdag. Dette har fået ham til at tro på, at verdensmålene dækker en stor del af de problematikker, vi møder som samfund, og kan være med til at løse problematikkerne.

”Verdensmålene er vigtige, fordi de forpligter hele verden for en indsats for en mere bæredygtig verden. De dækker både økonomiske, sociale og natur mål, og er dermed den første samlede plan for at gøre verden til et bedre og mere retfærdigt sted”.

Samtidig mener han også, at verdensmålene skaber mere sammenhold mellem de forskellige nationer og organisationer i verden.

”Verdensmålene giver politikere, myndigheder, virksomheder og NGO’ere et fælles sprog og fælles mål at arbejde med. Samtidig forpligter de både udviklingslande og de rige lande til en fælles plan, som kun kan lykkes, hvis alle gør en større indsats”

Hvem har ansvaret?

Men hvem har ansvaret for at nå målene? Står det til Kristian Jensen, skal vi alle sammen løfte vores del.

”Jeg mener, at alle har et ansvar for, at Danmark opfylder vores del af målene. Selvfølgelig skal politikere skabe de rigtige rammer og incitamenter. Men vi når kun målene, hvis alle er med. Både som borgere, i vores mange foreninger og som aktive forbrugere”.

Men han indrømmer også, at vi bliver nødt til at presse de danske virksomheder, hvis vi skal nå målene:

”Ved at lægge pres på virksomhederne skaber vi forandringsparate virksomheder. Jeg synes, at danske virksomheder allerede er i førertrøjen internationalt for at leve op til verdensmålene, men vi skal hele tiden presse ambitionerne op og forbedre verden”.

”Der er jo ingen garanti for, at vi når de her mål”

Selvom han er optimistisk omkring verdensmålene, erkender han, at der er visse problemer, og at han ikke kan love nogen, at målene bliver nået:

”Der er ingen garanti for, at vi kan nå at opfylde verdensmålene inden 2030”.

Men han forholder sig alligevel positiv:

”Men erfaringerne fra Årtusindmålene (Millennium Development Goals) er, at mange mål faktisk nås, og at på alle mål rykker verden i den rigtige retning. Nogle mål er også nemmere at opgøre end andre (f.eks. ”Afskaffelse af sult” i forhold til ”Fred, Retfærdighed og Stærke institutioner”), så på nogle områder bliver vi aldrig færdig med at gøre en indsats på. Omvendt vil jeg også sige, at hvis vi når alle mål fuldt ud i alle lande, så har vi ikke været ambitiøse nok i forhold til at sætte baren højt”.

”Jeg er mere end bare manden, der forhandlede om verdensmålene”

Det kan godt være, at verdensmålene fylder meget i Jensens hverdag, men i sidste ende vil han gerne huskes for mere, end bare at have haft dem tæt ind på livet:

”Jeg har været i politik i 21 år og været minister i næsten 10 år, så jeg håber, at jeg bliver husket for mere end én ting”.

Han indser dog også, at indførelsen af verdensmålene nok er en af hans største bedrifter i politik:

”Men vedtagelsen af verdensmålene og Danmarks flotte indsats for at levere på vores del af verdensmålene er absolut noget, jeg er stolt over og gerne vil huskes for”.

Kunne du tænke dig at høre mere fra Kristian Jensen og hans syn på verdensmålene, holder han foredrag for det samfundsfaglige fakultet, i O100 mandag d. 9. december kl 14.

The following two tabs change content below.

Silas Lønborg

Nyeste indlæg af Silas Lønborg (se alle)